Най-големият самолет полетя над пустинята Мохаве (видео)

В събота сутринта, точно 45 минути след като слънцето започна да се издига над пустинята Мохаве, най-големият самолет, създаден някога излетя за първи път.

Компанията Stratolaunch работи по стратосферния самолет от осем години. До 2022 г. компанията се надява да използва гигантския самолет-катамаран с 6 двигателя, за да изстрелва ракети със сателити в космоса.

"Всички вие бяхте много търпеливи и много толерантни през годините, чакайки да вдигнем тази голяма птица над земята, и ние най-накрая го направихме", заяви изпълнителният директор на Stratolaunch Жан Флойд пред журналисти. Компанията съобщи, че самолетът е достигнал скорост 304 км/ч и височина 5200 метра по време на 150-минутен полет, преди да кацне безопасно в аерокосмическия порт Мохаве. 

Самолетът на Stratolaunch е дълъг 73 м, размахът на крилата му е 117,3 м

Съоснователят на Microsoft Пол Алън, дългогодишен ентусиаст на космическите полети, който основава и финансира проекта Stratolaunch, почина през октомври миналата година на 65-годишна възраст от усложнения, свързани с неходжкинов лимфом.

"Въпреки че не беше там днес, когато самолетът се вдигна грациозно от пистата, аз прошепнах „благодаря“ на Пол, че ми позволи да бъда част от това забележително постижение", казва Флойд.

Един ден космическият самолет ще превозва 250-тонни ракетни кораби, натоварени със сателити, до височина от 35 000 фута - в стратосферата. На тази височина двигателите на ракетата ще се запалват, изстрелвайки нея и товар ѝ към космоса. В моментра само няколко избрани обекта, като космическия център Кенеди във Флорида, могат да се справят с изстрелването на ракети. Самолетите могат да излитат от много други писти. Stratolaunch се надява самолетите му да са конкурентно предимство за онези, които желаят да изведат спътници в орбита.

Въпреки че представителите на холдинговата компания на Алън заявиха, че милиардерът е заделил средства за Stratolaunch преди смъртта си, бъдещето на начинанието не е съвсем ясно. Не се знае кога Stratolaunch планира да започне комерсиални полети. Самолетът ще трябва да получи сертификат от Федералната авиационна администрация, преди да може да започне да извежда ракети и спътници в космоса.

Проектът Stratolaunch също е изправен пред външен натиск. Компанията на Virgin Orbit на Ричард Брансън тества свой аналогичен самолет - модифициран Boeing 747, за превоз на ракети със сателити в орбита.

В събота сутринта обаче екипът на Стратонаук беше в добро настроение. "Ние посвещаваме този ден на човека, който ни вдъхнови да се стремим към начини за овластяване на проблемите на света, Пол Алън", каза Флойд. "Без съмнение, той би бил изключително горд да види как самолетът му лети."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини