Еда Мехмедали от Eзиковата е победител в Литературното състезание „Lesefüchse International” 2017

През тази учебна година ЕГ „Христо Ботев” отново беше част от семейството на „четящите лисици” (Lesefüchse International). Водени от идеята да се докоснат до съвременната немска литература, да развият своята интеркултурна компетентност и да подобрят езиковите си познания, 11 български училища се включиха с огромен ентусиазъм в Международния проект за четене на книги на немски език. В него участват България, Грузия, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Беларус, Русия и Румъния. Младите читатели работиха по предварително избрани от комисия художествени произведения – „Zeit der großen Worte” (Herbert Günther), „Brennendes Wasser” (Lukas Erler), „Echt” (Christoph Scheuring), „ Like me” (Thomas Feibel) и водиха оживени дискусии върху проблемите, поставени в книгите.

По регламент всяко училище избира победител, който участва в Националния кръг на състезанието по четене и дебати (Lesefüchse International). В края на месец април в гр. София се проведе финалът на дългоочакваното събитие, където се срещнаха всичките 11 участници. Учениците изразяваха своето мнение по проблеми като Първата световна война, последиците от нея и влиянието й върху обикновения човек, понятия като „дълг” и „саможертва” , семейните взаимоотношения, хидравличното разбиване като метод за добиване на шистов газ, съдбата на бездомните деца, социалните медии и ролята им в нашия живот, нашата собствената идентичност и възприемане.

Езиковата гимназия в Кърджали бе представена от Еда Мехмедали от 11 клас, която спечели първо място в дебатите и стана „четяща лисица” за 2017. Отличното познаване на литературните творби, убедителната аргументация и лична позиция, високото ниво на владеене на езика, както и умението й да се включва активно в дискусия, съвсем заслужено й донесоха първото място. Ученичката споделя, че победата е мотивация и отговорност и че чрез участието си в проекта е срещнала интересни хора и намерила нови приятели. Еда ще представи България на Международния финал на състезанието, който ще се състои през септември в Берлин.

Цялото събитие се превърна в истински празник на книгата на немски език. Особено вълнуваща беше срещата на младите читатели и техните ръководители с Херберт Гюнтер, автор на книгата „Zeit der großen Worte”, който бе пристигнал от Германия специално за повода. Учениците имаха възможност да поставят своите въпроси или споделят мнение. За участници, ръководители и организатори това ще остане незабравимо преживяване.

Пожелаваме успех и достойно представяне на Еда и в Берлин.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини