Отбелязваме Първи май от сто години/снимки/

    Честването на Първи региона като празник на труда има вече стогодишна история. В Държавен архив Кърджали се пазят интересни снимки от масовото честване на Първи май като празник на труда. Първоначално това честване е неофицилно. Първото свидетелство за отбелязване на този празник е от Западна Тракия  и датира от преди 100 години.

    1. Снимка на първомайска демонстрация в Деде Агач /сега Александропулис, Гърция/ от 1 –ви май 1914 г.  По това време Западна Тракия е под управлението на Българското военно губернаторство, а българският елемент в нея е значителен. Снимката е била съхранявана в Окръжния партиен архив – Кърджали. Обнародвана е в сп. Родопи през 80-те години.

    2. Ученици в училището в Гюмюрджина /сега Комотини, Гърция/, направена по повод отпразнуването на 1 май 1916 г. Съхранява се във фонда на известната общественичка, и заслужила учителка – Надежда Дацова.

    3 . В много случаи празникът на труда е използван за поставяне на наболели синдикални искания. Част от шивачите в Кърджали,  обявили на 1 май 1932 г. стачка.

    4. След манифестация на 1  май  1935 г. на тютюневите работници . Снимката е приложена към  личния спомен на Божия Гондева.  /На снимката са разпознати Ирина Караичова,
    Ирина Стоянова Лулова, Мария Николова Куолакова/

    5. Снимка от закриване на 1-во-майската манифестация на Кърджалийското работничество 1935 г.  съхранявана към личните спомени на Божия Гондева.

    След 1944 г. “Денят на труда” става един от обичаните  официални празници в Република България. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни (БКП и БЗНС от управляващия ОФ), държавни и местни ръководители.

    Снимка от първомайска манифестация в с. Джебел 1 май 1945 г.

    Снимка на хорът от ученици с ръководител Ив. Стоянов на първомайска манифестация в с. Мишево, Кърджалийско през 1965 г.

    След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт вече не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва от политически формации, като най-значителни са концертите на открито.

    Иванка Ангелова

                         Държавен архив - Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини