Кърджали продължава да потъва в класацията за новородени

Кърджали продължава да потъва в класацията за новородени.От началото на годината до края на март в болницата са проплакали едва 136 бебета.На дъното сме в класацията със Смолян-121 и Ямбол 123.Водещи са  София град със 3505 и Пловдив с 1367.

Неската раждаемост в Кърджали се дължи на миграцията сочат данните на ГРАО.Повече кърджалийчета се раждат в чужбина,отколкото в града.Най-много са те в Турция и Западна Европа.

Ниската раждаемост поставя на дневен ред и проблемът с ин витро процедурите.

През последните пет години община Кърджали е подпомогнала 46 семейства с репродуктивни проблеми,съобщи за общинско радио зам.-кметът по социалните въпроси Веселина Тихомирова.Тя посочи,че при четири семейства е имало положителен резултат,като са се родили пет деца.Успеваемостта е 10 на сто.

Идеята общината да подпомага семейства с репродуктивни проблеми е на бившия общински съветник д-р Марин Мухтаров.Проблемът бе поставен на първата сесия на местния парламент тази година от съветничката д-р Йорданка Господинова.Кметът Хасан Азис увери,че при актуализация на бюджета ще бъдат заделени 24 000 лева за процедури ин витро.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини