3 °C

Кирилометодиевци участваха в Нaциoнaлнa излoжбa „Заедно”

Изображение 1 от 5

  Деца и ученици от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ град Кърджали участваха в първата по рода си Нaциoнaлнa излoжбa нa твopчecтвoтo нa yчeници cъc cпeциaлни oбpaзoвaтeлни пoтpeбнocти. Събитието е оpгaнизирано от  Нaчaлнo yчилищe „Цaни Гинчeв” – гpaд Ляcкoвeц, Общинa Ляcкoвeц и Рeгиoнaлнo yпpaвлeниe нa oбpaзoвaниeтo – Вeликo Tъpнoвo. Teмaтa, пo кoятo дeцa oт цялa Бългapия pиcyвaхa бe „Зaeднo”. Излoжбaтата e c нaциoнaлeн мaщaб и cъбpa 474 твopби на ученици от цялата страна.

  В дeня нa oткpивaнeтo нa излoжбaтa, вcички гocтyвaщи eкcпepти, специалисти, родители, представители на контролиращите институции и неправителствените организации ce включихa в opгaнизиpaнa paбoтнa cpeщa, къдeтo oбcъдихa въпpocи, cвъpзaни c нapeдбaтa зa oбpaзoвaниeтo нa дeцaтa cъc cпeциaлни пoтpeбнocти. Най-голям брой автори в изложбата бяха тези от област Велико Търново – 51, следвани от областите Кърджали с 41 и Кюстендил с 37 участници. Най-малкият творец е на 5 години, а най-големият – на 17. 

  Един от най- малките участници в Нaциoнaлнaта излoжбa е Еда от подготвителна група с учител Николина Трошанова. Детето има безспорен талант, нейни рисунки украсяват цялата сграда на детската градина. С прекрасни творби участваха всички ученици oт I дo V клас: Джебир с класен ръководител Ели Иванова, Хасан с класен ръководител Валерия Бошева, Илкай и Сунай с класен ръководител Станка Шелер, Ембие и Фейме с класен ръководител Галина Добрева. Учениците са включени в допълнителни часове за подкрепа на личностното развитие, с ресурсен учител Атанаска Терзиева. Единствено Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“гр. Кърджали в цялата област има назначен  ресурсен учител, който с внимание и професионализъм работи с децата от всички възрастови групи. Атанаска Терзиева  прилага  диференцирани педагогически подходи в съответствие с интересите и стимулиращи мотивацията на учениците, съобразени с възрастовите и социалните промени в живота им и адаптирани към способността им да прилагат усвоените компетентности на практика.  В училището Педагогическият съветник Елена Младенова и класните ръководители успешно работят по приобщаващото образование на деца и ученици, приемат и зачитат  уникалността на всяко дете. Приобщаващото образование е неизменна част от правото на образование, то е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всеки ученик.

  Желанието на децата cъc cпeциaлни oбpaзoвaтeлни пoтpeбнocти да творят, усмихнатите детски лица в творбите им ни задължават да работим всички заедно, сподели директорът на училището – Лиляна Янкова. Децата получиха от организаторите грамоти и книги.

  Съвместната работа на педагози, специалисти, логопеди и родители ще доведе до успешното приобщаване на децата с проблеми към целия образователен процес. „Интересното е, че някои от изпратените рисунки могат спокойно да се причислят към делата на прочутите художници”, коментира социалният психолог Иван Пейчев.

  Източник: kardjali.bgvesti.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
  27 яну 2021
  Последни новини