Кирилометодиевци: Заедно срещу агресията в училище

    Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка”. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.

     За първи път „ Ден на розовата фланелка” е проведен в Канада през 2007 година, като  протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс . Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

     При откриване на учебната година в тяхното училище група по – големи ученици се подигравали и тормозели един деветокласник, защото бил облечен в розово поло, докарвайки го до плач. На следващият ден Дейвид и Травис  купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища, държави и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден.

    Училищният тормоз се изразява в обиди, подигравки, измисляне на прякори, блъскане, удряне, взимане насилствено на пари, отправяне на заплахи за саморазправа и т.н.

    Учениците от ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий”-  гр. Кърджали се включиха в инициативата, която е последната сряда на месец февруари.   Превърна се в символ срещу насилието в училищата, а розовата фланелка остава негов белег сподели  педагогическият съветник на училището Елена Младенова. По думите и основната идея на кампанията е да помислим малко повече дали нагрубяваме, дали обиждаме, дали му причиняваме болка. На специална стена в училището децата налепиха плакати, стикери и послания срещу училищната агресия. Раздадоха се и брошури с наименованието: Кажи и ти НЕ! на насилието. В часовете по Информационни технологии се представиха подходящи презентации, в беседи и разговори се обсъждаха проблемите за тормоза в училището. Туче от III „б” клас с класен ръководител Павлина Митрева написа стихотворение  за тормозо в училище под наслов: „ Поука си вземи”. Всички ученици заедно с класните ръководители  и възпитатели изрисуваха с телата си хванати за ръце, с балони  и облечени в розово в двора на училището - тениска в знак на съпричастност. Ние залагаме предимно на превенцията. За нас е важно нашите ученици да бъдат информирани какво е тормоз. Това не е само да блъснеш или удариш, тормоза може да бъде вербален, психологически. Живеем в глобален свят – всяко нещо, което е написано в социалните мрежи против волята ни и неотговарящо на истината, също е тормоз сподели  директора на училището Лиляна Янкова. Трябва да помпим, че всяко нещо, което правим, говорим и мислим, има своите последствия.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини