Хасан Азис: В Кърджали ще е тежката битка за България

Кърджалийската листа на ДПС носи знака на единството и толерантността, заяви кметът на града.

Познати лидери и нови лица са в палитрата на 19-те политически листи, които ще си оспорват вота на избирателите в Кърджалийска област.

Няма екзотични фигури, артисти или журналисти, но се очертава тежка битка за гласовете.

Довчерашните съратници - лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и на ДОСТ Лютви Местан, на тези избори са твърди опоненти.

Цвета Караянчева очаквано води листата на ГЕРБ.

БСП прати журналиста и член на ръководството Александър Симов за свой „ракетоносител“.

Вторият в листата на ДПС – зам.-председател и кмет на Кърджали Хасан Азис. "В Кърджали ще е битката за България", заяви той за Епицентър.бг.

 Трета след Азис е бившата директорка на РЗОК и сега управляваща местния клон на Dbank Адлен Шефкет, следвана от Ерол Мехмед от Момчилград, представляващ квотата на алианската общност. Бизнесменът Альоша Синабов е на 5-а позиция, излъчен от помашката общност, следван от Метин Байрамали /председател на Общинския съвет в Крумовград/, областния лидер на младежите в ДПС Байрам Байрам, Сейфи Мехмедали / председател на Общинския съвет в Джебел/, Ахмед Моллахасан от Кърджали и на последното 10-о място е зам.-кметицата на Кирково Валентина Димитрова.

Листата с кандидатите на ДПС за 44-ия парламент бе донесена буквално от манифестация – многобройна делегация, оглавена от Хасан Азис, пристигна пеш от офиса на областното ръководство до Дома на културата, където се помещава РИК, а залата се оказа тясна да побере внушителното присъствие. 

„Листата е достатъчно знакова, в нея трябва да се видят основните послания на ДПС. Председателят Мустафа Карадайъ е водач на листата. На второ място, кърджалийската листа е кардинално променена – с много знаци и много послания. Председателят на партията е в Кърджали, това е достатъчен знак. Има нови имена и нови лица – това също е един знак. Представителството на различни групи и етноси е също един добър знак. Има още един знак, който трябва да се види в тази листа – това е знака на единството и толерантността“, заяви Хасан Азис. Първоначално листата е била с имената на над 100 души, но след разширеното заседание на Областния съвет е редуцирана до 52 и по традиция всички те са минали през централното сито, за да се посочат най-подходящите 10.

„Всички тези хора са достойни да бъдат в тази листа, дори и да я оглавяват. В нея има свежест, експертност и се надяваме не само с листата, но и с тези хора, които бяха номинирани, заедно с тях да направим една успешна кампания. Всички партии, които участват и са регистрирали листа в РИК, за нас са еднакво силни като опоненти. Кой е най-силният, ще стане ясно на 26 март“, заяви областният лидер Изет Шабан.

Вчера областният координатор на ГЕРБ Цвета Караянчева с опит от последните 3 Народни събрания и за трети път водач на листата, а регистрира в РИК. На втората позиция след нея е ортопедът-травматолог д-р Спас Пасев от Кърджали, следван от икономиста и общински съветник Дамян Кьосев от Кирково и директор на дирекция в Областната служба по земеделие, 4-а е финансистката и общински съветник в Черноочене Леман Али. На 5-о място е Венета Добрева от Крумовград, инспектор в РИО на МОН, следват социалната работничка от Джебел Васвие Хасан,адвокатът от Кърджали Николай Маргаритов, финансистът от Момчилград Мехмед Хасан, студентката Антония Костова /на 23 г. На последното 10-о място е бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Адам Персенски от Ардино.

Водач на червената листа е Александър Симов, когото бившият депутат Милко Багдасаров определи като „млад, напорист човек, патриот“. „Втора е Петя Михалевска, която носи каузата на баща си Димчо Михалевски и е пряк потомък по майчина линия на Капитан Петко Войвода. И останалите в листата са хора, милеещи за националната кауза като общинският председател Георги Кючюков, Петър Петров, Константина Солакова, Венелин Башев, Станимир Сталев и жените-социалистки Мариана Ликова и Теодора Каракостова“, коментира Багдасаров. Той самият е на последната 10-а позиция.

Нашият основен враг е ДОСТ, от който очакваме да докара 144 автобуса с избиратели, окичени със знамена. Това е формация ,която ще се опита да прокара чужди интереси по време на кампанията“, подчерта той. И допълни, че желанието на номинираните, както и на цялата областна структура на БСП е да се обърнат към всички патриоти за подкрепа. От думите му стана ясно, че социалистите се борят за един от 5-те възможни мандати.

Лидерът на ДОСТ също регистрира листата, но не в присъствието на медиите. Пръв е лидерът Лютви Местан, бившият председател на Висшия съвет на мюсюлманите у нас Шабанали Ахмед е втори. Той бе депутат от ДПС, но след отлюспването на Местан го последва и продължи да работи като независим депутат. И след предизборния сбор на ДОСТ и основаната от Касим Дал партия НПСД, листата бе разпределена между двете политически сили. Трети в нея е областният координатор на партията на Дал - Тасим Тасим. Следват секретарката в общинския офис на ДОСТ в Кърджали Мехриджан ИзетХикмет Сюлейман, Нефиде Наим, Исмаил Кьосеюмер, Фатме Ахмед, Беркант Ходжа и Неждет Хабибов. Заради проблем с адресната регистрация дясната ръка на Местан – Мехмед Ходжа, не намери място в листата.

КП “Нова република” регистрира листа със 7 имена – първи е Радослав Милев, общински съветник в Кърджали, бизнесмен, следван от директора на Астрономическата обсерватория в града Агоп Киркор Узунбохосян, Елена Шукерска, д-р Иван Бамбалов, Атанас Атанасов, Велин Стефанов и Стоян Стоянов.

Партията на Христо Иванов „Да, България“ също се състезава за вота на Кърджали с учредителя на КТ „Подкрепа“ Пламен Даракчиев и еколога Тома Белев.

Водач на листата на новородената коалиция „АБВ – Движение 21“ е Павел Кралев, лидер на партийната структура в Кърджали, юрист.

След него се нареждат Любомир Първанов /Движение 21/ от Кърджали, Бойка Арабаджиева /АБВ/ от Кирково /бивш зам.-областен управител/, Делчо Петков /АБВ/ от Кърджали, Генади Андреев /Движение 21/ от Кърджали, Мюмюн Сюлейман /независим/ от Кърджали, Денислав Орлов /Движение 21/ от Кърджали и Тонка Тодорова /АБВ/ от Крумовград.

Обединените патриоти от Атака, НФСБ и ВМРО влизат в битката с листа от 5 кандидати. Тя се оглавява от д-р Христо Деянов, водещ на предаването „Здравословно“ в тв СКАТ, следван от общинския лидер на Атака Георги Чичев, на ВМРО Иван Зафиров, журналистката от местното бюро на тв СКАТ Ирина Мухтарова и Христина Стойкова, юрист от Атака.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини