3 °C

Атанас Ников без пропуск в годините на конкурса за Левски

Изображение 1 от 2

  Осмокласникът от СУ „Петко Рачов Славейков“ Атанас Ников за трета поредна година бе лауреат с най-високото отличие на конкурса за есе „Левски днес“, организиран от Община Кърджали, Общинския комитет „Левски“, Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ и вестник „Нов живот“. Наградата си Наско получи по време на възпоминанието за Левски в неделя от кмета инж.  Хасан Азис. Той подели второто място, като първо изобщо не бе присъдено, както и трето, и поощрителни награди. Този факт прави постижението му още по-достойно за уважение.

  Конкурсът се провежда за трета поредна година, Атанас изпраща свое есе при всяко издание и неизменно е сред наградените.

  Ето и есето му тази година на тема „Левски днес“.

  Атанас Иванов Ников, VIII клас,

  СУ „Петко Рачов Славейков“, гр. Кърджали

                                    Левски днес

  Днес повечето българи не помнят славното минало на своята Родина. Не ги интересува как сме си върнали родните земи обратно след близо петстотин години глад и мъчения. Векове робство. Отвличането на малки момчета, насилственото заменяне на християнската религия с мюсюлманска…Спомените за всички тези трагични събитияса заровени дълбоко в умовете на нас българите. Покрити с пръстта на типичния за човека егоизъм, те може никога вече да се появят отново в нашите мисли. Може би никога вече никой няма да си спомни за Апостола и неговото велико дело, който впоследствие бива предаден и убит.

  Ние много повече се доближаваме по ценности и цели до човека, предал Левски, отколкото до самия Дякон. Не сме предани на родната си страна – веднъж напуснали територията на България ние забравяме завинаги езика, проблемите, миналото на Отечеството. Затова ли се е борил Левски? Чистата и свята република ще остане само в мечтите на революционера, ако ние не възродим неговата цел!Няма и никога не е имало друга такава личност, която да е направила толкова много за един народ! А този народ потъва във все по-дълбока забрава… Всички ние сме изправени предднешните проблеми на България, всички ние искаме промяна, но никой не се осмелява да помогне и да промени статуквото. „Дела трябват, а не думи“ – знаменитите слова на Дякона са толкова верни и прекрасно описват бездействието на българина.Никога не сме били по-безпомощни… Както сме днес…

  Очакваме Левски да възкръсне от пепелта като феникс и да реши проблемите ни… Няма как това да стане, след като НИЕ го убихме. Да, ние всички го предадохме тогава, предаваме го и днес. Предаваме го, бездействайки, смятайки, че ръцете ни са вързани и ние не можем да направим нищо. И апостолът е бил обикновен човек като всички нас. Но той е  намерил сила и дух да постави началото на една велика кауза –промяната. Защо тогава и ние да не можем? Какво ни спира? Страх? Не, причината е нерешителност. Боим се да направим първата крачка, чакаме някой да ни поведе по пътя към справедливостта. Всички искаме Дякона да се роди отново и да започне отново своята борба. Ако се постараем да изровим от паметта си спомените за нашето героично минало, ако вярваме и искаме, може би Левскище се върне в нашите сърца и неговата велика цел ще се прероди. Може би…Може би днес е денят на промяната!

  Вероятно ние ще продължим да се оплакваме от проблемите на своето ежедневие. Вероятно ръцете ни завинаги ще останат безсилни заради оковите на собствената ни нерешителност. Вероятно Васил Левски никога няма да се върне в сърцата ни просто защото ние не искаме да го допуснем там. Просто ще продължим да отбелязваме Обесването на Апостола на 19 февруари и ще продължим да се надяваме на неговата помощ, вместо да си помогнем сами.А ние го можем! Днес! Утре! Нужно е само да повярваме в себе си!

  Източник: kardjali.bgvesti.net

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
  21 яну 2021

  Случаен виц

  Последни новини