3 °C

Започва безплатно изследване на тежко генетично заболяване в Кърджали,регионът с най-много случаи

  В Кърджали започва безплатно изследване на тежкото генетично заболяване –бета таласемия,което е характерно за Кърджалийска област.Медиците го определят като голям проблем за региона.Характерно е за Средиземноморския басейн и съседната до нас Северна Гърция.Заболяването се характеризира с наличието на нисък хемоглобин в кръвта,което налага постоянно кръвопреливане.Когато носители на гена са двамата родители,то се проявява при децата.Затова скрининга в Кърджалийско,който ще се проведе в Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски” ще обхване двойки в репродуктивна възраст и деца с нисък хемоглобин в кръвта.Той ще се извърши  в изключително модерна лаборатория в болницата,която е една от трите в страната.Консултант е микробиологът Спас Джогов.

   В рамките на страната от таласемия  страдат около 2,5 % от населението.В световен мащаб пациентите са 350 млн.души

  С отварянето на границата със Северна Гърция е налице необходимостта да се направи регистър на хората носещи генетично това заболяване.Такъв регистър има вече в Западна Тракия.За Кърджалийско поради затворения характер на региона и обособените общности се очаква то да бъде силно изразено.Причината са близкородствените бракове.

   В лабораторията в Кърджали се взема кръв от бъдещите родители,както и от бременната съпруга.При изследване на бременните жени може да се установи наличието на гените в плода.За по сериозни изследвания кръвта се изпраща в Швейцария.От там резултатите пристигат с имейл .Може да ги получат или бъдещата майка или лекарят гинеколог.

  Изследванията не се правят по НЗОК.Цената им извън безплатния скрининг в кърджалийската лаборатория е 40 лева.

  Това обясниха пред журналисти директорът на болницата доц.д-р Тодор Черкезов и Спас Джогов.

  Доц.Черкезов сподели,че скрининга е част от мащабната програма на болницата за отбелязване на 85 години от създаването й.Целта е тя да се утвърди като храм на здравето,където освен лечение на кърджалийци се предлага превенция и здравна просвета.

  Тази година ще има прояви свързани със захарния диабет,като социалнозначимо заболяване.Ще се акцентира на профилактиката.На профилактикта ще се акцентира и при проявите посветени на глаукомата и катарактата.Ще се обхванат млади хора.Ще се разясняват последиците от слънчевите алергии,които поразяват все повече хора.Двойките с репродуктивни проблеми отново ще получат полагащото им се внимание.Ще има и профилактични прегледи за туберкулоза.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Го
   Гост
   0 0
   20:10, 21 фев 2017
   Кога започва? Къде? От колко до колко часа? Това информация ли е или реклама? Смахната статия. Всичките Ви са такива...
  • 2
   На
   наблюдател
   2 0
   08:37, 22 фев 2017
   Уважаеми г-н Чееркезов, Уважаеми хора от кърджалийски регион.Никаква тайна и новосот няма да ви кажа е само последни впечатления: Никаакво здравеопазване в болницата в кърдажали .Хаос корупция грубо отношение.Само ако си на висока обществена позиция или си плащаш по вертикала и хоризонтала може да получиш нещо като медицинска услуга. отделните началници на отделения са като феодали.затова ги бият но им е много малко на тези безкрупулни псевдомедици.тежко на хорицата и то обикновените.Всичко друго е показност и измама.С нашите пари ни правят на животни защото по природа сме такива аа не ги изритаме тази безочлива сган-доктори сестри санитарки.

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
  27 яну 2021
  Последни новини