1 °C

Млади кърджалийци ще говорят и пишат на 21 езика

Изображение 1 от 5

  Младежка акция на 21 езика, посветена на Международния ден на майчиния език, ще се проведе във вторник, 21 февруари, в Арт галерия КРЪГ, от 12.30 до 13.30 ч. като част от Областните прояви за честване на празника. Денят е отбелязан за първи път от ЮНЕСКО през 1999 г., чества се от 2000 г. насам и е официално признат от Общото събрание на ООН през 2008 г. с Резолюция, с която то призова всички свои държави-членки „да насърчават опазването и защитата на всички езици, използвани от народите на света“. Експертите смятат, че без мерки за защита и насърчаване на използването на малцинствените езици, половината от езиците, които се говорят днес, може да изчезнат в близките 50 години. Международното признаване на датата произхожда от единственото събитие в съвременната история, при което младежи са загубили живота си, за да отстояват правото да използват родния си език. На 21 февруари 1952 г. четирима студенти са били убити от пакистанската полиция и армия в Дака (бивш Пакистан, сега Бангладеш) заради кампания да използват майчиния си бенгалски език по време на Движението за бенгалски език.

  След миналогодишната акция, посветена на 21 от най-старите езици в света, тази година Арт движение КРЪГ с младежи от Кърджали представят експериментална изложба с визуални материали по текстове, написани на няколко европейски езика, а също и на турски, корейски, японски, арабски, бенгалски, иврит, арменски и латински. Във визуални композиции са превърнати и няколко оригинални турски маанета, преведени на български, френски и английски с повтарящия се мотив “Моята любима е като каймак”, който съществува и във фолклора на Палестина. В акцията участват със свои авторски стихове и есета Еда Мехмедали, която вече говори 5 езика и наскоро получи награда за превод от Европейската комисия, Розмари Туаби, родена в Алжир, Гюнел Сюлейман, Ивана Гачева, Добрина Митовска, Мартина Драганова, Елеонора Кирекчиева, Васил Христов и др. 19-годишният Богомил Тодоров, автор на рап парчето „Пурпур” в youtube, показва модерен рап на няколко езика, а ще го чуем и в изпълнение на живо по време на акцията на 21-ви. Стихове на няколко езика са изписани върху скулптурна фигура на момиче. В почит към откритието на немски археолози, които попаднаха близо до Луксор, Египет на най-старите намерени досега писмени знаци върху керамични и глинени плочки от 3400 г. пр. Хр., 19-годишният Иван Георгиев показва собствени миниатюри от керамика, съпроводени с висящи от тавана до пода инсталации, по които разчитаме думите дом, дърво и любов на 21 езика. На откриването във вторник ще бъдат изпълнени стихове и есета на английски, френски, шведски, италиански, турски и български в почит към езиковото многообразие по света, където днес съществуват 6909 езика, а горещият дебат за най-стария между тях продължава да се води между изследователите.

  Източник: kardjali.bgvesti.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 17.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  17 яну 2021
  Последни новини