Кметът на Ардино предлага в общинските училища да се създадат условия за оптимално изучаване на майчиния език

Кметът на община Ардино Ресми Мурад изпрати писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което настоява да се вземат спешни действия за създаване на условия за оптимално изучаване на майчин език в общинските училища. В писмото си кметът Ресми Мурад посочва, че в община Ардино, през учебната 2018/2019 година майчин/турски език се изучава в СУ „Васил Левски“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Горно Прахово, ОУ „А. С. Макаренко“ - Боровица и две групи към Центъра за подкрепа за личностното развитие.

„Изразяваме безпокойството си от наличието на редица нормативни, финансови, организационни, ресурсни и кадрови проблеми, които затрудняват реализирането на това конституционно право. Наложително е този проблем да бъде разрешен с подзаконов нормативен акт, тъй като в структурата на учебния план попада в раздела за факултативни учебни часове по „Майчин език“ и при условията на целодневната организация на учебния процес ежедневните пътувания на учениците от селата до град Ардино, режимната и информационната претовареност се затруднява формирането на групи за изучаване на майчин език“, коментира Ресми Мурад. Според него е уместно учебният предмет „Майчин език“ да намери адекватно място в учебния план в раздел „Б“ - избираеми часове. Не е достатъчно мотивирането на учениците от страна на учителите и директорите на училища за изучаването на учебния предмет „Майчин (турски) език“. Не е на необходимото ниво, също така, квалификацията на учителите, преподаващи майчин/турски език, както и контролно-методическата помощ от страна на МОН и РУО - Кърджали.

„Надяваме се по-бързо да бъде разрешен и проблемът с осигуряването на учебници по турски език и учебни комплекти, тъй като съществуващият учебник по турски език е издаден през 1992 година. Конституционно право на всеки български гражданин е изучаването на майчин език и правото да развива своята култура в съответствие с етническата си принадлежност“, посочва в писмото си Мурад. Имайки предвид съществуващите обективни обстоятелства той предлага да бъдат предприети следните действия: Регламентиране с подзаконов нормативен акт конституционното право да се изучава учебният предмет „Майчин език“ в общинските училища в раздел „Б“ - избираеми учебни часове в рамките на учебния план. Осигуряване на финансиране, отразено в единния разходен стандарт за изучаването на майчин/турски език. Регламентиране на статута на учителите, преподаващи майчин/турски език и повишаване на квалификацията им. Възможност за формиране на годишна преподавателска заетост. Осигуряване на безплатни, актуални учебници и учебни комплекти за организиране на учебния процес по майчин език. Организиране на контролна и методическа работа от страна на МОН и РУО – Кърджали.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    хитлер
    1 0
    18:53, 11 фев 2019
    Адеееее почна се.Гледайте Косово този иска същото войни и размирици.Нито български знаят дааалите нито турски щот са тъпи и с криви празни глави.

Още новини

Последни новини