8 °C

Общественици обсъждат правилника на Обществения съвет на Кърджали,готвят се за Учредително събрание

Изображение 1 от 2

  Над тридесет общественици от Кърджали участваха днес в работна среща обсъждайки проекта за правилник на дейността на Обществен съвет,който да генерира идеи за бъдещето на Кърджали.Срещата бе ръководена от председателя на Общинския съвет на Кърджали Раиф Мустафа.Проектът за правилник е изготвен от специална комисия начело със зам.-председателя на местния парламент Кадир Мустафов.В изпълнение на решение на Общинския съвет в нея влизат председателите на групи съветници:Милко Багдасаров-БСП,Мухаррем Мухаррем-ДПС,Радослав Милев-Реформаторски блок и Огнян Иванов-ГЕРБ.Проектът за правилник бе разпратен по имейлите на повечето от присъстващите.Сред тях бяха общественият посредник Расим Муса,председателят на КТПП Наско Настев,президентът на Стопанска камара Альоша Синабов,директорът на многопрофилната болница д-р Тодор Черкезов,президентът на Ротари клуб-Кърджали Себахатин Гьокче,бивши кметове и др.Във форума участваха и членовете на комисията,изготвила документа.

  Възникна принципен дебат за ролята и функциите на Обществения съвет.Председателят на местния парламент Раиф Мустафа посочи,че в няколко града в страната вече има учредени Обществени съвети.Те депозират идеи и предложения в местния парламент и гарантират публичността на неговата работа,като следят за изпълненията на неговите решения.Желанието ни е гражданите да вземат по-активно участие във вземането на решения от администрация и съветници,категоричен бе Раиф Мустафа.Той даде пример за пасивност на обществеността,която пренебрегнала общественото обсъждане на решението за Синя зона.Предложението за Обществен съвет е прието с абсолютно мнозинство от ОбС ,което показва,че обществеността в града има нужда от него,подчерта Раиф Мустафа.

  Ротарианецът и известен предприемач Джевдет Адем подчерта,че съветът трябва да има повече структура на НПО и да не бъде обвързан с местния парламент.Създава се впечатление за опека.Затова предлагам съветът да се нарича „Заедно за Кърджали“и не само да предлага,но и да решава проблеми на града.

  Милан Миланов изрази несъгласие с предложението на Джевдет Адем.Той направи конкретни предложения по Правилника.Предложи Обществения съвет да съдейства за благоприятен обществен климат в града и селата на общината.Предложи членовете на Обществения съвет да избират оперативно ръководство-Работна комисия.Съветът да се свиква не един път месечно,а на три месеца по предложение на ръководството или по искане на една трета от членовете.

  Омбудсманът Расим Муса защити решението на местния парламент за структуриране на Обществен съвет.Той посочи,че идеята на Джевдет Адем е добра,но преди това трябва да се укрепи гражданското начало в общината,което е предпоставка за гражданското общество.Идеията за Обществен съвет ще катализира процесите и естествено ще се стигне до неправителствени организации.Расим Муса посочи като положителен факт отворения характер на обществения съвет.

  Вашите предложения са изключително важни.Те ще бъдат включени в правилника.Ще се вземат предвид и при формиране на ръководство.Местният парламент ще ги гласува.От там нататък думата ще има Учредителното събрание.Общинския съвет няма да е опекун на Обществения съвет,категоричен бе Раиф Мустафа.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 22.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
  22 яну 2021
  Последни новини