Посрещнаха Трифон Зарезан във Военния клуб

    Офицери и сержанти от запаса и резерва,техни близки,потомци на ветерани от войните посрещнаха снощи във Военния клуб Трифон Зарезан.Тържеството бе съпроводено освен с празнична програма и с дегустация на домашни вина.

    Пръв опита виното по традиция самия Трифон.Той ритуално заряза лозя и поля с червено вино три пръчки,наричайки –за мир,за плодородие и за повече деца.

        Трифон Зарезан е празник,който има древни корени по нашите земи.Той е свързан с представите на нашите прародители за здраве  и берекет.Те са се молили на боговете за добруване.Празникът на Св.Трифон е ден на лозари,винари,соколари.Християнството  чества Св.Трифон като мъченик,който не се е отказал от вярата си,но той има древни езически корени,посочи в приветствието си директорът на клуба Ани Иванова.

       Присъстващите бяха поздравени от Янка Белева с песента „Садила мома,край море лозе”.Винарят Валентин Чифликов представи анекдоти.Пяха музикантите от група „Еделвайс” с художествен ръководител Иванка Христева.

     От името на спортно-интелектуален клуб „Ахридос” Елена Топалова прочете послание от тракийския бог на виното Дионис.В него той споделя,че се чувства най добре в Родопите.Призовава да се чества Св.Трифон,който е негов християнски приемник.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини