13 °C

Огнян Иванов:Общината иска предварително да получи правото да събира такса смет

Община Кърджали е поискала предварително изпълнение на Решение № 284 на ОбС от 15 декември м.г, с което бяха завишени драстично таксите смет за 2017 г и което областният управител оспори в съда. В мотивите си общината посочва, че са застрашени живота и здравето на гражданите, ще бъде накърнен общественият интерес и ще последват значими вреди за общината, тъй като без парите от такса битови отпадъци няма как да се обслужват договорите за сметосъбиране. „Изброените аргументи са несъстоятелни и не защитават правата на гражданите, а са изцяло в техен ущърб“, коментира председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Огнян Иванов. „За пореден път местната власт се опитва да стовари на гърба на гражданите непосилно данъчно бреме с мотива, че има риск за околната среда и човешкото здраве. За съжаление фактите говорят друго – само за две години и половина задълженията на общината към фирмите за сметосъбиране са набъбнали до 10,5 млн лева, като към края на 2016 г от тях са разплатени едва 29 хил.лева. Къде е потънала разликата и за какво са похарчени парите, събрани от такса смет, отговор няма. Кметът и екипът му се опитват да прехвърлят вината върху данъкоплатците, които видите ли плащат недостатъчно, за да претендират за чиста градска среда. Резонният въпрос е : за какво ще послужи увеличението на такса смет – за подобряване на услугата или за покриване на дълга към доставчиците и натрупване на нов?! В същото време Хасан Азис тръби, че бюджет 2017 г е бюджет на растежа, на инвестициите, на изтласкването от дъното, а един от основните му позитиви е „запазването на данъчната тежест за гражданите - вече шеста година няма промяна в размера на местните данъци и такси“. Това е груба и безочлива манипулация“, реагира Огнян Иванов. Г-н кмете, финансовият дефицит и рискът от екологична катастрофа не са следствие от „ниските“ данъци. Те са в резултат на лошо управление, хаотична фискална политика и порочни управленски практики, които не са в интерес нито на околната среда, нито на гражданите. Оправданието, че трябва да се правят отчисления към МОСВ и да се връщат стари задължения не е достатъчно условие за покачване на такса смет. Нещо повече, то не е отговорност на потребителите и не те трябва да обират негативите, без да имат каквито и да било гаранции, че ще получат качествена услуга по сметосъбиране“, твърдят от ГЕРБ.  

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  123
  1 0
  19:40, 6 фев 2017
  Парите от такса смет постъпват по разплащателната сметка на общината, а тя е единствената която може да се запорира. Извода е, че близките до кмета фирми и бивши такива източват общината, като са я осъдили за неплатени СМР, доставки и какво ли още не и то с лихвите, с бомбастичните адвокатски хонорари, ЧСИ-тата са си сложили и те "своето", и за година толкова. Хасан бърза защото ако разплащателната сметка остане блокирана повече от месец блокирана цялата "пирамида" ще рухне, а идват избори и г-н Азис е флагмана, на ДПС.

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини