ГЕРБ плаши бизнеса в Кърджали с бюджетния дефицит на общината

Сесия

 В рамките на шест години общината се гласи да изплати задълженията си към бизнеса. Планира се дупката в хазната да намалява с по 2 милиона годишно. При 12 млн.лева неразплатени разходи бизнесът в Кърджали доста ще почака. Това заяви по време на заседание на местния парламент съветникът от ГЕРБ Огнян Иванов. Иванов каза още, че заради дългове много фирми блокират сметките на общината. Сумата само за изплащаните лихви по дължимото била баснословна и той ще отправи специално питане на сесия.

Изказването му бе по повод предложената от кмета Хасан Азис Бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г.

  Градоначалникът веднага контрира, че сроковете ще бъдат по кратки, защото бизнесът дължи на общината 5 млн.лева. В момента в който фирмите се разплатят с нас и ние ще се разплатим с тях, каза още кметът. Той посочи,че заслуга за дупката в общинската хазна има управлението на ГЕРБ, по време на което са натрупани основните задължения. Само държавните учреждения при управлението на Борисов ни дължат 600 000 лева, посочи градоначалникът.

   Той представи пред съветниците бюджетните прогнози, акцентирайки на разходите за местни дейности. Бяха включени нови разходи и дългове, включително и кредити.

  Председателят на групата съветници на БСП Милан Миланов каза, че подобна прогноза се прави за първи път, което сериозно е затруднило експертите на общината. Той посочи, че при предстоящите промени в данъчните закони е нормално да се акцентира върху разходите за местни дейности. Той похвали кметът че е запазил социалните дейности, въпреки кризата. Миланов каза, че в бюджета за тази година е било заложено намаляване на дълговете на общината, но това не се е осъществило. Той предложи съкращения в общинската администрация.

 Кметът Хасан Азис обобщи като каза, че приоритети ще бъдат социалните дейности, оптимизиране на разходите и търсенето на нови инвестиции в инфраструктурата.

  Въпреки размяната на остри реплики по време на дебата ДПС,ГЕРБ и БСП единодушно подкрепиха Бюджетната прогноза за следващите три години.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини