Търгът за земите при Маказа опорочен, искат декласиране на големите играчи

Огнян Иванов

Акционерът в Булгартабак холдинг „Биопродукти България „ЕООД и ямболската фирма „Нов Фермер”ЕООД не са спазили срока за подаване на заявленията си за търга на пасища , мери и ливади с компенсаторни бонове в Кирковско в близост до Маказа, сигнализират читатели. Двете фирми са внесли заявленията си в Областната служба „Земеделие” на 24 септември 2012 г., вместо на 21 септември. Въпреки това те са допуснати до търга и купуват масово земи в села като Островец, Върбен, Мъглене и други в община Кирково в очакване да се отвори пътя през Маказа. За това алармираха общественици.

Нещо повече фирма „Нов фермер” е създадена на 18 септември 2012 г., след обявяването на тръжната процедура от Министерството на земеделието  и в деня на търга на поименни компенсаторни бонове. Тогава бяха закупени компенсаторки   за 12 млн.лева.

 В медиите бе направен опит да се представят двете фирми като свързани с Булгартабак холдинг , но Биопродукти България ЕООД държи едва 0,53 на сто от акциите,а „Нов фермер” е съвсем нова.Внушава се, че земите се купуват за развитие на тютюнопроизводство. Това обаче е абсурдно. Всички знаем колко лесно може да се промени предназначението им. Практика в това отношение дал Господ.

  Потърсихме за коментар директорът на дирекция „Административен,правен и финансово-счетоводен” към Областната служба „Земеделие” Огнян Иванов. Той заяви,че срокът за подаване на заявления е бил до 24, а не до 21 септември.Грешна дата в заповедта на министъра на земеделието Мирослав Найденов е довела до объркването. В Заповедтта на Найденов се сочи, че заявленията се подават  до тридесет дни от излизането на съобщение в местен вестник за търга. Заповедта на министъра е от 17 септември 20012 г. Според Огнян Иванов основната част от процедурата е купуването на компенсаторките. При търговията с тях два-три дни не са от значение. Книжата се съхраняват в каса при строг контрол и нагласяване на търга е невъзможно. Няма основание да се анулира търга, той е абсолютно законен твърди Иванов.

Ще припомним,че разследване на Кърджали бг вести разкри, че служители на земеделското министерство са дали предварителна информация за търга и близки до управляващите са си купили компенсаторки за да пазаруват с преимущество земи в Кирковско до Маказа. Една десета от земите сложени на тезгяха от държавата са в тази община.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини