Единственият сертифициран коминочистач у нас е ... юрист

27-годишният юрист Делян Ангелов е единственият сертифициран от Камарата на занаятчиите коминочистач в България.

Търновецът започнал да чисти комини на шега, разказва той пред БНР. Младежът е завършил право, но избира друга професия.

След като натрупал умения и стаж като коминочистач, решил да се сдобие със свидетелство, но се натъкнал на "Параграф 22". Оказало се, че в България няма нито един сертифициран коминочистач, а за да получи въпросната тапия, трябвало да бъде изпитан от друг майстор-коминочистач. Това още повече амбицирало младежа.

Все пак от Занаятчийската камара във Велико Търново успели да сформират комисия от майстори с подобни занаяти и така преди 3 години Делян става първият сертифициран коминочистач у нас.

Майсторът споделя, че българите сме нехайни хора и комините се почистват, едва когато възникне проблем, докато в други страни не е така. В Германия трябвало всяка година да се представи документ в общината, че сертифицирана фирма се е погрижила за комина, иначе собственикът на имота подлежи на глоба.

Делян обяснява каква е причината за пожарите в комините: "Повечето отоплителни средства в България, които се ползват на твърдо гориво са с много ниско КПД (коефицент на полезно действие - бел.ред.). Саждите, които се отделят от печки и камини, имат калории в себе си, защото не са доизгорели.С времето се натрупват в комина и от високата температура се възпламеняват." 

Делян Ангелов инвестирал в техника от чужбина, но се наложило да я побългари, за да може да почиства и по-силно замърсени комини. 

Много хора са спирали младежа, за да го докоснат, надявайки се на повече късмет. Той казва, че "Късметът е във всеки един от нас. Ако си позитивен човек, ако виждаш хубавите неща в себе си и другите, ставаш късметлия и без да пипаш коминочистач."

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини