Ще конфискуват антични оръжия, ако нямат специален сертификат за деактивация

С изменение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, полицията ще получи правомощия да следи за това как се деактивират излезли от употреба огнестрелни оръжия.

Това става ясно от обявените за обществено обсъждане поправки на закона.

Поправката е във връзка с приет Регламент на Европейската комисия след атентатите миналата есен в Париж, когато терористите са използвали неправилно и непълно деактивирани огнестрелни оръжия. Очакванията са законодателната промяна да засегне основно колекционери и собственици на антиквариати.

Рисковете, извадени от употреба оръжия, да попаднат в ръцете на терористи принуждава в ЕС да се задейства Регламент, който има за цел “постигане на увереност, че след деактивиране на огнестрелните оръжия, те стават трайно нефункционални”. За целта у нас ще се въведе изискването за издаване на Сертификат за деактивиране за огнестрелно оръжие. Предвижда се сертификатът да се издава от полицейските власти. Сертификатът ще се издава въз основа на констативен протокол от лица, притежаващи разрешение за производство или за ремонтни дейности. Самият сертификат ще се издава в двуседмичен срок след подаване на заявка. Бланката за него ще се утвърждава от вътрешния министър, ще има защита от фалшифициране и ще бъде отпечатан на български и английски език.

С проекта се въвежда изискването за издаване на Сертификат за деактивиране за огнестрелно оръжие направено трайно негодно за употреба чрез деактивиране, при което всички основни части на огнестрелното оръжие са в състояние на постоянна нефункционалност и не е възможно да бъдат отстранени, подменени или модифицирани по начин, който би позволил огнестрелното оръжие да бъде въведено отново в употреба. Предвижда се сертификатът за деактивиране да се издава от Главна дирекция „Национална полиция“ или от районното управление по местонахождение на обекта за производство и ремонт. Сертификатът се издава от съответния компетентен орган въз основа на издаден констативен протокол от лица, притежаващи разрешение за производство или за ремонтни дейности.

Предлага се сертификатът за деактивиране да се издава в двуседмичен срок от датата на подаване на заявление. Сертификатът за деактивиране е по образец съгласно Регламента, отпечатан на български и английски език върху защитена бланка по утвърден от министъра на вътрешните работи графичен проект. Сертификатът трябва да бъде пазен от собствениците на оръжие, като при продажбата на деактивираното оръжие трябва да се предава на новия собственик.

Предвиждат се и санкции за лицата, които притежават разрешение за деактивиране на оръжия и се установи, че това е направено в несъответствие с изискванията. При първоначално нарушение ще се налага глоба от 1000 лв. или имуществена санкция в размер на 3000 лв. При повторно нарушение санкцията е двойно по-висока.

Оръжия, които не отговарят на изискванията или не притежават нужния сертификат ще се конфискуват в полза на държавата, предвиждат промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини