Шведска лекарка иска да учи ромите ни на занаят, за да не емигрират

  Шведска лекарка иска да учи ромите ни на занаят , за да не емигрират. Тя желае да им създава поминък в България. Решението си взема след като дълги години работи с хора от България в болницата в шведския град Лингопинг. Лекарката рентгенолог Маргарета Оле е впечатлена от факта, че гурбетчиите от България вършат най-черната и мръсна работа. Тя се заема с мисията да помага на бедстващите у нас, за да не се налага да мигрират. Към това я подтиква и срещата й с ромско семейство от Вършец.

  Маргарета Оле е на проучвателна обиколка в страната ни. Съдейства и Хасан Тахиров, който дълги години е живял в Швеция. Установява контакт с него благодарение на журналисти ,които бяха в командировка от Европейската комисия в Източните Родопи. Взаимен е интересът да се помогне на местните хора в намирането на поминък за жителите на Източните Родопи и страната ни.

  Маргарета Оле е готова да учи останалите без препитание нашенци как да правят на ръка луксозна хартия за писма, картички и визитки от употребявана хартия.Тя посещава козметична фабрика за да осигури характерни за България аромати като роза и лавандула .Те ще бъдат използвани и за ръчна направа на сапуни и свещи. В изработката им,ще се ползва и произвеждан в нашата страна шафран.

Маргарета Оле твърди,че в момента в Швеция има бум на интереса към ръчно изработени изделия.Пазарът на занаятчийските продукти е гарантиран.Тя е готова дори да съдейства за създаването на манифактури,за производството на занаятчийски продукти.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    панчо
    1 0
    13:48, 23 окт 2021
    Ако може шведката да им издейства помощи по някоя програма ще е супер.Защо тепърва трябва да започват нещо ново за тях?
Последни новини