Хирурзи извадиха 15-килограмов тумор от гърдите на мъж

Хирурзи от варненската УМБАЛ "Св. Марина" отстраниха 15-килограмов тумор от гръдната кухина на 39-годишен мъж, съобщиха от болницата.

Сложната операция, извършена от мултидисциплинарен екип от гръдни хирурзи начело с проф. д-р Радослав Радев и кардиохирурзи с ръководител доц. д-р Пламен Панайотов, е продължила повече от 6 часа. 

Пациентът е бил приет в Клиниката по ендокринология на Университетската болница заради изключително ниски стойности на кръвната захар и влошено общо състояние. При прегледите специалистите установили, че той има излив в дясната гръдна половина и огромна туморна формация в напреднал стадий, разположена в дясната гръдна половина. 

"Модерната медицинска апаратура, с която разполага болницата, дава възможност да се констатира пълна компресия на бял дроб, горна и долна празна вена, частична на дясна камера и дясно предсърдие и ангажиране на перикард, гръдна стена и диафрагма", обясниха от лечебното заведение. 

Лекарите в УМБАЛ „Св. Марина“ споделиха, че в медицинската практика такъв вид образувания се срещат изключително рядко. Освен големите размери, туморът е имал силно развита кръвоносна система, а кръвоносните съдове са били с размер около 3 см в диаметър всеки. 

В момента пациентът се възстановява след сложната интервенция, а жизнените му показатели постепенно се подобряват.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини