33 °C

Музикант свири на саксофон, докато лекари отстраняват мозъчния му тумор (видео)

Не е необичайно пациенти да останат будни по време на мозъчна операция. Това помага на хирурга да следи ефекта на операцията върху пациента в реално време. Крайно необичайно е обаче пациентът да свири на музикален инструмент в операционната.

В случая с Дан Фабио свиренето на саксофон, оказало още по-голямо въздействие върху лечението му. То помогнало на екипа изследователи да разбере по-добре как мозъкът възприема музиката.

Учителят по музика Фабио бил диагностициран с мозъчен тумор през 2015, когато бил едва на 25. Образуванието било доброкачествено, но въпреки това създавало проблеми. Туморът се намирал в област от мозъка, отговорна за обработката на музика.

Решението ? Фабио трябвало да бъде поддържан в будно състояние и да свири на саксофона си, докато хирургът отстранява тумора.

Екипът бил оглавяван от Уеб Пилчър, професор по неврология в Университета в Рочестър. Заедно с Брад Махон той разработил програма за картографиране на мозъка на пациенти, на които предстои мозъчна операция.

“Отстраняването на тумор от мозъка би могло да има значителни последици, в зависимост от местоположението му. И самият тумор, и операцията по отстраняването му биха могли да увдерят околната тъкан и да нарушат комуникацията между различните части на мозъка”, казва Пичлер.

“По тази причина е важно да разберете колкото се може повече за отделния пациент, преди да го въведете в операционната. Това ще ви позволи за извършите процедурата без да увредите части от мозъка, важни за функционирането му.”

Мозъкът на всеки пациент трябва да бъде картографиран индивидуално, тъй като мозъците обикновено демонстрират леки различия. Най-често се касае за езикови и моторни тестове, но за да картографират успешно мозъка на професионален музикант, Пилчър и Махон прибегнали до услугите на музикалния теоретик Елизабет Марвин.

Тримата разработили серия от тестове, които им позволили да създадат триизмерна карта на мозъка на Фабио.

Следващото предизвикателство било да открият как Фабио да свири на саксофона си по време на операцията. Процедурата налагала той да лежи на една страна, а това компресирало белите дробове и те не можели да работят с пълния си капацитет. Освен това дълбоките вдишвания карали мозъка на Фабио да се подава от черепа.

“Цялото преживяване беше смайващо - музикален теоретик присъства в операционната и действа като консултант на мозъчни хирурзи. Оказа се, че това е едно от най-вълнуващите преживявания в живота ми. Внезапно моите познания променяха нечий живот и позволяваха на този млад човек да съхрани музикалните си умения”, казва Марвин.

Фабио не е единствения музикант, чийто способности са помагали на хирурзите по време на важна операция. Професионалният цигулар Роджър Фриш свири на инструмента си, по време на мозъчна операция за определяне причината за тремора му.

През 2015 Антъни Диас изпълняваше песни на Бийтълс на китарата си.

Докато отстранявали тумора му, Фабио трябвало да тананика и да изпълнява разнообразни езикови задачи, разработени специално за него. След изрязване на тумора, когато черепът му все още бил отворен, хирузите подали на Фабио саксофона, за да се уверят че всичко е минало по план.

“Справи се безпогрешно, когато приключи изпълнението, цялата операционна избухна в аплодисменти”, казва Марвин.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
24 юни 2021
Последни новини