ЕС даде старт на военната си операция в Червено море

Европейският съюз обяви началото на военноморската си операция в Червено море „Щит“ (Aspides) в понеделник, след като външните министри я одобриха.

Целта й е защита на търговското корабоплаване от атаките на йеменските хути, които от средата на ноември нападат с лодки, ракети и дронове кораби в подкрепа на палестинците и с настояване те да получават достатъчно хуманитарна помощ.

„ЕС реагира бързо на необходимостта от възстановяване на морската сигурност и свободата на корабоплаването в изключително стратегически морски коридор. Операцията ще играе ключова роля в защитата на търговските интереси и интересите на сигурността в името на ЕС и по-широката международна общност“, заяви върховният представител за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Военноморската операция, която е под гръцко командване, ще осигури военни кораби за ескортиране на търговски съдове, ще ги защитава срещу евентуални атаки и ще осигурява ситуационна осведоменост. Тя няма да има право да атакува цели на брега на Йемен или в акваторията на Аденския залив.

Като активни зони за „Щит“ са определени“ протокът Бааб ал Мандаб, Ормузкият проток, както и международните води в Червено море, Аденския залив, Арабско море, Оманския залив и Персийския залив.

Командир на операцията ще бъде комодор Василиос Грипарис, а командир на силите ще бъде контраадмирал Стефано Костантино. Щабът на операцията ще бъде базиран в гръцкото пристанище Лариса.

Тя ще си партнира с американската операция в Червено море Prosperity Guardian, която започна през декември. Кораби на САЩ и Великобритания нанесоха поредица от удари срещу позиции на хутите в Йемен.

Германия, Франция, Дания и Гърция вече изпратиха кораби в региона за участие в „Щит“. Мандатът на операцията е за една година, като при необходимост може да бъде удължен.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини