Малкият Лъчезар „озари“ Богоявление, хвана кръста в манастир „Йоан Предтеча“

    Малкият Лъчезар от Кърджали „озари“ Богоявление, като хвана кръста в голям плувен басейн в двора на манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча“.Послушникът в Неделното училище се състезава за да стигне пръв до дърворезбованото Разпятие, заедно с още тридесет и двама свои съученици от училището. Мнозина видяха освен в името му , библейска символика и в числото тридесет и три,съответстващо на Христовата възраст.

    Кръстът във Веселчане се хвърля за първи път. На празничната служба, която го предхождаше присъстваха десетки миряни,сред които и народната представителка Цвета Караянчева. Енорийският свещеник отец Николай Величков отслужи празнична литургия. След това той даде своите напътствия към миряните в емоционална проповед, в която ги призова да бъдат пример за християните и популяризират Божието дело.

    След службата учениците от Неделното училище поведоха литийно шествие, което спря до басейн в двора на манастира. Идеята за него са дали децата на миналогодишния Йордановден. Басейнът е с размери 10 на 6 м. Водата в него бе подгрявана цяла нощ. Родители осъществиха мечтата на децата да се хвърлят и уловят кръста като големите.Семействата са поръчали и дарили на храма дървено Разпятие.

    Отец Николай Величков прочете откъси от Евангелията и благослови желаещите да се хвърлят във водите на басейна и хванат кръста. Пръв до Разпятието стигна Лъчезар.Той триумфираше на гърба на батковците,под овациите на родители и богомолци.

    По думите на отец Николай и малките кърджалийци трябва да имат шанса да стигнат до Разпятието на Богоявление. За тях е опсно да скачат във водите на Арда.Наградата за възпитаниците на Неделното училище ще бъде една-във всеки дом да пренощува дървеното Разпятие за да го озари с благодат.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини