Деца от неделно училище ще вадят кръст от басейн в двора на средновековния манастир в Кърджали

Басейн с размери 10 х 6 метра са изградили родители на деца от Неделното училище към средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” в Кърджали, за да могат децата да се включат в Богоявленския ритуал на 6 януари за изваждане на кръста. Това съобщи енорийския свещеник към храма отец Николай Величков.
Идеята изцяло е на децата и техните родители и се породи по време на Богоявленската служба през миналата година, поясни свещеникът. По думите му с новото водно съоръжение децата от неделното училище, а и други деца, ще могат да съучастват в богоявленския ритуал по вадене на кръста, така както възрастните участват в ритуала за вадене на кръста от водите на Водното огледало, воден от енорийския свещеник отец Петър Герена. Самите родители са дарили специално за ритуала красив дърворезбован кръст.
Децата не могат да се потапят в опасни и дълбоки водоеми, категоричен е отец Николай. Също по инициатива на родителите водата в басейна ще бъде подгрявана до 20 градуса със специален механизъм, за да се предпазят децата, участващи в ритуала, от измръзване и болести. На всички участници ще бъдат раздадени и специални дрехи с логото на средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча”, каза отец Николай.

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини