”Ислямска държава” пое отговорност за нападението в Берлин

Терористичната групировка "Ислямска държава" съобщи, че поема отговорността за използването на камион-убиец срещу мирни хора в столицата на Германия.

"Воин" на "Ислямска държава" извърши операцията в Берлин в отговор на призивите гражданите на страните от коалицията да станат мишени", се казва в съобщение, разпространено от свързаната с джихадистите информационна агенция Aмак, цитирано от Франс прес и "Фокус".

Полицията в Берлин освободи заподозрения пакистанец поради липса на доказателства.

Същевременно беше съобщено, че "опасният престъпник" зад смъртоносната атака с камион, извършена срещу посетители на коледен базар, може все още да е на свобода.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че полицията от самото начало работи по много следи, а не само по една.

Властите призоваха за повишената бдителност гражданите. 

Съветът за сигурност на ООН осъди "варварската и малодушна терористична атака" на коледния базар в Берлин и призовава извършителите да бъдат изправени пред съда, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Членовете на Съвета заявиха, че всички терористични актове са престъпни и неоправдани, независимо от мотивацията им, независимо от това къде, кога и от кого са извършени".

Германското правителство съобщи, че след смъртоносното нападение канцлерът Ангела Меркел е провела телефонни разговори с лидерите на Франция, Турция, Италия, Гърция, Полша, Швеция и Испания.

Те са изразили съболезнования във връзка с атаката и са й предложили помощ в разследването на атентата, подчертали са необходимостта от европейска солидарност в битката с тероризма.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини