Политиците в Кърджали между „Войната на таралежите“ и „Голямото семейство“

    Политиците в Кърджали бяха определени като участници във филма „Войната на таралежите“ или като част от „Голямото семейство“ на политическата класа у нас.Те бяха принудени да чуят нелицеприятни думи от граждани по време на днешната драматична сесия,на която се решаваше вдигането на размера на такса „смет“,данъците за сгради,мощни автомобили и туристически обекти.Всички те бяха обединени от общата констатация,че налозите в Кърджали са много ниски и се нуждаят от актуализация.В същото време полъхът на нови избори разпали ораторските умения на съветниците и от по- старата и от по- новата генерация.

    Кметът Хасан Азис определи словестните упражнения,като надскачане на партийните билети. Областният лидер на социалистите Милко Багдасаров пък квалифицира поведението на народните избраници като детско и съответстващо на това на участниците в популарния играелен филм „Войната на таралежите“.Съветникът от ДПС Байрам Байрам посочи като режисьор на филма колегата си от ГЕРБ Огнян Иванов,а за сценарист представителят на Реформаторите Радослав Милев. Представителка на обществеността Каня Тодорова призова политиците да се държат като голямо семейство. Гражданката Емилия Савова бе особено остра към съветниците. Тя заяви,че те правят лошо впечатление.Беше категорична,че кърджалийци не са получили нищо ново през последните години. Посочи,че партиите ,представени в Общинският съвет са лош стопанин на града. Имам чувството ,че сте тук за да вземете едни пари, заключи съгражданката ни.

    Пред лицето на трагедията обаче съветниците се държаха като едно голямо семейство.Те гласуваха 5000 лева помощ за село Хитрино и почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите.

    Иначе партиите не се изненадаха с нови аргументи. Градоначалникът и ДПС обясниха,че се налагат корекции в налозите заради приетата през май оздравителна програма. Кметът Хасан Азис обясни,че се увеличават сумите, които данъкоплатците трябва да заделят за такса „смет“ поради наредба на правителството на ГЕРБ,която изисква отчисления за МОСВ, които отиват за депа за твърди битови отпадъци и сепариращи устройства. В съседно Хасково,където ГЕРБ помага вече имат такова сметище. Сумата която допълнително трябва да събере общината от жителите на града и селата е над 570 000 лева. Нищо от нея не остава за разпределяне в Кърджали.
    Съветникът Огнян Иванов контрира,че общината е пред фалит, защото трябва да заделя по 10 000 лева на ден за неразплатени 12 млн.лева на сметосъбиращите фирми.За пореден път той обвини градоначалника ,че събира по 4 300 000 лв от таксата годишно,а плаща на фирмите само 1 300 000. Останалите пари се изразходват за други цели,въпреки че законът не го позволява,смята Иванов.

    Дебат имаше и за ставките на данъците.Кметът предложи да се изравнят ставките на данъците върху недвижимите имоти.Той посочи новата такса от 1,2 промила на 1000 данъчна оценка, да нарастне на 1,9 промила,като се уеднакви за юридически и физически лица.Кметът поиска и увеличение на данъка за автомобили с двигател с мощност над 74 киловата,както и туристическия данък.Срещу корекциите на данъците нямаше възражения.

    Съветниците от ДПС чрез председателя на групата Мухаррем Мухаррем заявиха,че ще подкрепят предложението за данък сгради,ако се приеме диференцирана ставка от 1,6 промила за граждани и 1,8 за бизнеса.Градоначалникът се съгласи с предложението на съпартийците си.

    Всички 22 съветници на ДПС подкрепиха увеличаването на данъците и такса „смет“.Против бяха народните избраници от ГЕРБ,РБ и БСП. Те поискаха конкретни разчети от градоначалника за какво ще бъдат изразходвани събраните през следващата година от налози средства.Стана ясно,че това ще бъде заложено в проектобюджета за следващата година.
    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини