Монополът в смесените райони може да бъде разбит

Под звуците на националния химн и химна на Европа започна първия редовен Национален конгрес на НПСД. Зам-председател на Изпълнителния политически съвет на НПСД Касим Дал приветства участниците в конгреса.

Той изтъкна, че са изминали четири години откакто стотици смели мъже и жени са решили да се опълчат срещу лицемерието, наглостта и потайните схеми на една партия - визирайки ДПС.

Като разграничителен момент Дал изтъкна лъсването на ужасната истина за кръвната връзка на тогавашните ни ръководители със структурите на Държавна сигурност. "Ние казахме до тук. Ние казахме няма да позволим повече да ни използвате в игричките си. Ние казахме искаме да се отърсим от цинизма и сметкаджийството на един уял се самозабравил се елит, назначен от най-мракобесните сили на тоталитарното минало. Ние казахме искаме да се върнем към истинските си корени - ние казахме, искаме да черпим сили от тези морално безкомпромисни хора, които запазиха свободата и достойнството си", заяви Дал, изтъквайки, че за свободата се воюва, а достойнството се брани всеки ден.

Касим Дал се обърна към делегатите с думите: "Искам да помоля за прошка от всеки, който не е чувствал достатъчно подкрепа за последните четири години."

"Четиригодишният период беше бурен и изпълнен с обрати не само за нас, а и за всички наши съграждани - два пъти извънредни парламентарни избори, два пъти служебни правителства, два пъти местни и един президентски избор, два национални референдума и сега директно сме се запътили към трети предсрочни избори и трето служебно правителство", посочи той.

Дал отбеляза, че на местни избори са доказали, че монополът им в така наречените смесени райони далеч не е разбиваем. Той отчете, че останали верни на мирогледа си са станали част от управляващата коалиция. "Доказахме, че сме жизнени, че имаме потенциал, че можем да бъдем честен, предсказуем партньор, доказахме, че вървим напред и нямаме намерение да спираме. Показахме, че сме лоялен партньор", заяви още той.

"Оттук нататък ние ще ставаме все повече и все по-силни. Живеем в особени и кризисни времена, когато в целия свят надига глава тревожни политически явления - живеем заобиколени от прояви на нечуван в демократичния свят популизъм, прояви краен национализъм, до мощна ядрена сила Русия, която си позволява поведение, немислимо дори за СССР по време на Студената война. Съседи сме на Турция, в която преди няколко месеца бе предотвратен мащабен опит за държавен преврат. Видяхме как всички турски партии и целият турски народ се обедини, за да даде отпор на този ужасяващ антидемократичен акт", изтъкна още Касим Дал.

Сред гостите на конгреса са министърът на отбраната в оставка и лидер на БЗНС - Николай Ненчев, министърът на културата в оставка Вежди Рашидов, проф. Тодор Танев, Данаил Георгиев, заместник-председател на Д21, Екатерина Бончева, заместник-председател на Комисията по досиетата. От доклада на мандатната комисия стана ясно, че членска маса на НПСД е 9 182 души, а от 511 делегати- присъстват 460 делегати, с което бе потвърдено, че конгерсът може да вземе легитимни решения.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини