Социолог: РБ може да загуби решаващи гласове без Касим Дал

Излизането на партията на Касим Дал от Реформаторския блок може да се окаже решаващо за влизането на РБ в парламента, смята социологът Юлий Павлов.

По думите му в момента Блокът е "на ръба" на 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Неговият Център за анализи и маркетинг публикува вчера резултати от национално представително проучване на електоралните нагласи, проведено между 3 и 7 февруари. То е финансирано и изпълнено от Центъра за анализи и маркетинг.

Допитването сочи, че пет партии и коалиции влизат в парламента след предсрочните избори на 26 март. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединените патриоти (ВМРО, Патриотичен фронт и "Атака") и "Воля" на Веселин Марешки.

В проучването е измерено и доверието към политиците. Резултатите сочат високо доверие за Румен Радев – 64,9%, както и за назначения от него служебен премиер Огнян Герджиков – 49,5%.

"Това е израз на надежда в ситуацията на продължителна политическа криза. Имаше една година агония, когато всички политици изгубиха доверие", коментира Павлов.

Социологът уточни, че резултатите на партиите са на база на хората, които ще отидат до урните. Очаква се висока избирателна активност на парламентарните избори, близка до тази на президентския вот през 2016 г. – около 57% от имащите право на глас.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини