Партията на Дал не го упреква за присъствието му на митинга в Истанбул

Съпартийците на Касим Дал от Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) не виждат проблеми в присъствието му на митинга в подкрепа на турския президент.

Преди два дни Дал публикува в профила си във Фейсбук свои фотографии от събитието на площад "Йеникапъ" в Истанбул на 7 август, на което около един милион души застанаха зад политиката на  Реджеп Ердоган.

"Около себе си виждам огромна вълна от хора, тръгнали с националния флаг в ръка да защитават Свободата! Днес на площад „Йени капъ“ в Истанбул почитаме героичната саможертва на всички, които загинаха за демокрацията. Всички, които подкрепят демокрацията, са тук!", написа бившият депутат от ДПС в социалната мрежа. 

Присъствието му на митинга след репресиите и арестите на вече 26 000 души, последвали неуспешния опит за преврат, предизвикаха остри коментари в социалните мрежи.

Днес обаче от НПСД не изразиха несъгласие. Дал имал лична покана да присъства на митинга, а в НПСД знаели за нея.

"Това си е личен избор на Касим Дал. Нищо кой знае какво притеснително или необичайно. Разбирам актуалността на ситуацията, но тя не е генерирана на момента, така че не трябва да търсим някакъв прецедент", коментира Веселин Пенев пред журналисти преди заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, част от който е партията.

По думите му традиционният политически календар у нас не изключва възможността приятелските взаимоотношения, декларирането на една или друга позиция да бъдат ясно артикулирани и да не влияят на добрите връзки със съседните държави.

Пенев предположи, че когато Дал се върне от Турция, ще може лично да сподели защо е бил на мероприятието. 

"Ако се наложи, ще обсъдим на срещата и присъствието на Дал, но не е в дневния ред", заяви пък военният министър Николай Ненчев, който е и лидер на БЗНС, също част от РБ. 

Днес Реформаторите продължават разговорите в търсене на обща кандидат-президентска двойка, след като миналата седмица решиха да стартират вътрешно проучване в отделните формации.

От НПСД имат своя номинация за президент - на председателя си Корман Исмаилов.

Каракачанов: Да отзовем посланика в Турция заради Дал и Бекташ 

България трябва да поиска отзоваване на турския посланик и прекратяване на преговорите на Турция за членство в ЕС, заяви междувременно лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. 

Само за една седмица Турция навлезе грубо у нас с няколко случая: политикът Касим Дал бе на мегамитинга в Турция, прозвучаха три последователни заплахи, че Турция ще пусне мигрантите към нас, турската държава на практика укри виновник за тежко пътно произшествие с двама загинали (избягалия Фарук Бекташ - б.р.). 

Според Каракачанов БСП и ГЕРБ трябва да се откажат от всякаква потенциална подкрепа от страна на ДПС, а РБ да се разграничат от Касим Дал. Същото важело и за партията на Лютви Местан ДОСТ, която разчита предимно на изселническите организации. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини