Аристотел и Платон "философстват" в коридорите на Езиковата

Изображение 1 от 2

    Денят на философията в ПГПЧЕ „Христо Ботев“ премина тази година под знака на  юбилея  по случай 2400 години от раждането на Аристотел. Това e едно от най-значимите културни  чествания на ЮНЕСКО  през 2016 г.  Събитието провокира философите на  Езиковата гимназия да се включат в собствени инициативи, както и в национални академични и културни събития.

    Учениците  подредиха „Кът на философа“  във фоайето, в който изложиха двуметровите фигури на Аристотел и Платон. Кабинетът по философия се превърна в своеобразен музей на философските идеи, украсен с  много  информационни плакати и портрети  на  антични, средновековни и модерни философи.

    При представянето на проектите  си учениците от 11 клас  бяха водени от мисълта,  че „най-болезненото нещо е човек да изгуби себе си“, че „да си свободен, означава да  правиш  самостоятелен избор и да носиш отговорност за него“.

    Всеобхватното мисловно наследство на Аристотел и до днес е първооснова  и се изучава като фундамент във философията. В тази връзка учениците от 10 клас се включиха със своето виждане за основните добродетели и пороци. Разсъждаваха над   „аристотелизма“ – теорията за златната среда и разбирането, че добродетелта  е средина между два порока – на излишъка и на нищетата.

    Отбелязвайки деня на философията освен с ефектни проекти, ботевци  се включиха  и  в националния конкурс  за философско есе „Моят Аристотел“ на Софийския  университет. Резултатите  се очакват в края на ноември.

     Факт е, че днес философията не е особено популярна наука.  В повечето случаи тя се отъждествява като безсмислено приказване, а думата „философ”  се  употребява за човек, който не казва нищо важно. Това обаче не е така за възпитаниците на езиковата гимназия и техните учители по философия. За всички тях подобни училищни инициативи ги провокират  да  опознаят  ценността на  философската наука  като  питане и ориентир за мястото на човека в света.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини