Езиковата отново откри петия сезон в годината

Фашинг – най-дългоочакваният карнавал за немските паралелки
Езикова гимназия „Христо Ботев”


Многоцветният Fasching- карнавал, превърнал се в традиция за Езикова

гимназия „Христо Ботев” и отбелязван според немския календар винаги през месец февруари, всяка година зарежда ученици и учители с много усмивки и настроение. И тази година най-малките ученици от немските паралелки в училището се  пренесоха в един приказен свят на принцеси, пирати, вещици и други фантастични герои. Осмокласниците показаха и своите  певчески и театрални умения,  и научиха много нови неща за  организирането и провеждането на карнавала в Германия.

Немската традициясе отбелязва всяка година в началото на пролетта.  Точната му дата зависи от Великден, който винаги се пада в неделята след първото пълнолуние от пролетното равноденствие на 21 март. Карнавалът, който се провежда преди Великите пости, датира от древни времена, когато се е вярвало, че зимните духове трябва да се изгонят, за да дойде пролетта.Трите основни дни на Fasching са Weiberfastnacht (Женска вечер на постите), когато цялата власт преминава символично в ръцете на жените, Rosenmontag (Розов понеделник), когато в Германия се провеждат карнавални паради и Fastnacht, което буквално означава „Нощ на пости”, но всъщност хората ядат, пият и шумно се веселят от сърце цял ден и цяла вечер.Танците свършват точно в полунощ, когато Пепелната сряда (Aschermittwoch-след Заговезни), която известява началото на постите.

Карнавалът в Езиковата гимназия в Кърджали  беше организиран от учителите от осми клас Неле Кирш. Младата германка е тук от месец септември  и работи в училището по програма “Kulturweit” като успешно се включва в училищния живот на гимназията. Карнавалът започна с нейна презентация за празника ипродължи с изненади, подготвени от трите паралелки. Те бяханачалоло на истинската забава. Организирани бяха игри като „Лимбо”, „Музикален стол”, „Игра с чували”, „Игра с балони” и много други. Победителите получиха вкусни награди. Така с песни, танци и веселие се стигна до кулминацията – избор на „Най – интересен костюм”. 

Смях, радост, лакомства и танци – така бе отбелязан традиционния немски „Фашинг“ карнавал в езиковата гимназия. Атмосферата беше неповторима, а спомените – скъпи и незабравими.


Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини