Трима учители от „Славейков“ работят по голям международен проект

Изображение 1 от 6

    OTHENESS е наименованието на големия международен проект, в който след внимателна селекция кърджалийското СУ „Петко Рачов Славейков“ бе включено като едно от трите пилотни училища. Учителите по английски език Елена Йосифова и Марин Моллов, както и педагогическият съветник Нешка Шопова, се завърнаха от първото обучение по проекта, което се проведе в рамките на седмица в град Палермо, Италия.
    Фондация „Просвета-София“ е координатор на международния проект със заглавие „Otherness“ /“Другост“/ по програма Еразъм+, ключова дейност 2: стратегически партньорства – сътрудничество и иновации в сектор Училищно образование. Партньорите по проекта - фондация „Просвета-София”, Instituto Politécnico de Santarém -Португалия, Centro per lo Sviluppo Creativo “Danilo Dolci”- Италия и AENAO – Гърция, споделят убеждението, че всеки човек е уникален и всички хора имат равни права да живеят според своите обичаи, установени практики и правила на поведение.

    СУ "Петко Рачов Славейков" - Кърджали е избрано за пилотно в категория 2 "Училище с ясно очертани различия в профила на учениците" и е едното от трите пилотни училища от българска страна в проекта. Другите две в останалите категории са 128 СУ „Алберт Айнщайн“ – София и СУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица, община Хаджидимово.

    Първият обучителен тренинг за учители по проекта се проведе в град Палермо, а българската група се състоя от 11 души – по трима учители от трите училища, координатора на проекта Елена Лазарова и Тина Велева /и двете от фондация „Просвета – София“/. Учители от четирите държави-партньори бяха обучени как да реализират дейности, насочени към изграждането на учениците като свободомислещи личности, които разбират и оценяват многообразието; които познават и уважават човешките права; които участват активно в живота на общността. Преподавателите получиха реално повишаване на квалификацията си чрез запознаване с клипове, симулационни игри, решаване на казуси и др., които могат да бъдат използвани впоследствие и в рутинната преподавателска работа на участниците; получиха достъп до интересни ресурси, които могат да се използват в часа на класа или като извънкласна дейност.

    Ангажиментите на учителите от пилотните училища са свързани с прилагането на електронните уроци и средства, разработени в рамките на проекта и включени в наръчника на учителя, за да тестват как те се възприемат от учениците в прогимназиалния етап на обучение. Предстои проучване и провеждане на анкети в началото и края на пилотните обучения в училищата, за да се анализира степента на възприемане на ДРУГОСТТА от страна на учениците, с които се пилотира помагалото. Ангажимент на кърджалийските учители от СУ „П. Р. Славейков“ ще бъде записването и подаването на обратна връзка относно качеството на ресурсите в помагалото след края на пилотирането, качествен анализ и участие в събитията за разпространение на резултатите по места заедно с учениците, участвали в пилотирането на продукта, в рамките на следващите две години.На базата на проведените вече проучвания, които стартираха още преди година, започна работата по изготвянето на обучителните ресурси, които ще бъдат пилотирани с 1800 ученици от четирите държави.

    Тримата учители от СУ „П. Р. Славейков“ не скриват задоволството си от участието си в обучителния тренинг на италианския остров Сицилия. Въпреки че активните занятия почти не оставят възможност за разглеждане на забележителности, разположението на обучението в сгради от стария град на Палермо им позволява да минават всеки ден покрай оперния театър „Масимо“, площада на четиримата крале, фонтана пред сградата на кметството и др. спиращи дъха туристически места. За малко дори успяват да стигнат до топлата все още вода на Тиренско море и да поплуват на плажа. Посещават две сицилиански училища, в които виждат прекрасното съчетание между старинното и модерното.

    Най-запомнящи се обаче ще останат срещите и новите контакти с прекрасни колеги-учители от още три държави, а и от другите две български училища. В първата вечер на семинара бе предвидено представяне на специфични за всяка страна кулинарни продукти, традиционни танци и др. Българската група зави кръшно хоро, на което се научиха и някои от португалците и италианците, а сиртакито на гърците не представляваше никаква трудност. Славейковци бяха подготвили интересна изложба, представяща Кърджали и училището, която се комбинира с изложбата на саморъчно изработени мартеници и картички на учениците от с. Абланица и предизвика голям интерес.

    Действителната работа за учителите по проекта тепърва предстои и славейковци са готови да бъдат част от новаторите в справянето с дискриминацията и неприемането на другостта. 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини