Община Ардино иска промени в актуализираната Национална стратегия за демографско развитие

„Целенасочена инвестиционна политика за подобряване на пътната инфраструктура до малките населени места. Целево финансиране на В и К системи в малките населени места“. Това са само част от предложенията на кмета на община Ардино Ресми Мурад

за актуализация на Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012 г.-2030г.). Според кмета Ресми Мурад е нужно осигуряване на съвременни информационни и комуникационни технологии. Финансова подкрепа за реновиране на старите жилищни сгради в селата и въвеждането им в експлоатация. Финансови данъчни облекчения за гражданите, които пребивават повече от пет години в малките населени места. Данъчни облекчения за фирмите в отдалечените планински райони. Финансова подкрепа за млади семейства с деца, които живеят и отглеждат децата си в малките население места, както и целенасочена образователна система. Реално предоставяне на здравни услуги за населението по утвърдената здравна карта. Осигуреност с висококвалифицирани лекари, мобилна медицинска апаратура. Засилване на профилактичната дейност на лечебните заведения.

Припомняме, че в началото на година правителството прие План за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012 г.-2030г.). В документа са включени комплексни хоризонтални мерки за преодоляване на демографските дисбаланси, свързани с ниската раждаемост, високата смъртност, динамичните миграционни процеси, намаляването и застаряването на населението и на работната сила. Мерките са групирани в 12 стратегически направления. Сред тях са насърчаване на раждаемостта, подобряване на репродуктивното здраве, общата демографска информираност и репродуктивна култура на населението, подобряване на общото здравословно състояние на населението и намаляване на общата, преждевременната, детската и майчината смъртност. Включени са още мерки като разработване на адекватна миграционна (външна и вътрешна) и имиграционна политика и намаляване на броя на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини