Учители от Електрониката участват в международен образователен форум в Австрия

Изображение 1 от 4

    От  7 до 11 ноември в гр. Волфсберг, Австрия се проведе Metal Congress 2016 на тема „Следващи стандарти в образованието в професионалните училища“, с главна тема „Industrie 4.0“.

    Участниците във  форума бяха от образователни институции от 20 държави. Директорът на ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ и 5 учители от гимназията представяха България. Участието на българската група е финансирано по проект „Съвременни европейски форми и технологии в обучението“ по Ключова дейност 1 на програма „Еразъм +“

    Темите, разгледани по време на форума, представиха професионалното образование в Европа и проблемите, пред които е изправено то. Бяха представени и обменени опит и добри практики в професионалнотообучение, използването на CNC технологиите, и професионалното обучение в тази област; методите за осигуряване на качествено професионално образование – EQAVET -; влияние върху ефектите от обучението; новостите в европейската политика за професионално образование; възможности за справяне с младежката безработица; стандартите за качество на професионалното образование.

    Изявени представители и експерти от Австрия, Германия, Великобритания и Китай, работещи в областта на професионалното образование, представиха най-новите тенденции и иновации.Индустрия 4.0  и Обучение 4.0 са основа на бъдещето и изискват качествено професионално образование.

    На форума присъстваха представители на министерството на образованието на Австрия,  управителят на провинция Каринтия, експерти на образователния съвет на провинция Каринтия, кметът на гр. Волфсберг, експерти на търговската и икономическата камара в Австрия.

    Най-новите технологии и иновациите в производството и изискванията на бизнеса към професионалното образование в Европа, както и възможностите за сътрудничество между образование и бизнес  и добри практики бяха представени от фирмите „Emco“, „Festo“, „Flex“, „Spiral“, „MTS”, „STM” и „Schaeffler”.

    Висока чест за всички присъстващи беше участието на генаралния мениджър за Европа, Средния изток и Африка на AUTODESK.

    В работните ателиета участниците имаха възможност да се запознаят ACAD/CNC/CAM технологии и добри практики за e-learning, модерните измервателни технологии за САМ чертане и 3D принтиране, FARO технологиите, 3D изобразителни устройства за решаване на проблеми в областта на метрологията, софтуер за симулации на производствени процеси, методи за уеб базирано обучение. Участниците се включиха в работни ателиета на теми свързани с техническото измерване и чертане, автомобилната мехатроника, CNC технологиите и се запознаха с най-новото в тези области.

    Бяха създадени и контакти и планирани нови проекти и партньорства с представители на Норвегия, Германия, Шотланидия, Хърватска, Унгария, Полша. Проведени бяха разговори за сключване на договори за партньорство с фирмите, представени на форума.

    ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ получи покана за национално представителство на партньорската мрежа „ecoMediaeurope“, която е в основата на организацията и провеждането на конгреса.

    Представител на българската гимназия ще бъде член на управителния съвет на мрежата, в които участват по един представите на всяка от страните партньори.

    Като резултат на отличното сътрудничество и доброто партньорство между FachberufsschuleWolfsbergи ПГЕЕ, с подкрепата на европейската мрежа ecoMediaeurope, кърджалийската гимназия получи и дарение за оборудването на работилниците и лабораториите по Автомобилна мехатроника.

    В края на месец ноември втора група учители от ПГЕЕ ще вземе участие в11-тата тематична ecoMedia конференция, която ще се проведе в гр. Яш, Румъния. Освен включените в програмата дейности и теми, по време на форума ще се проведе и съвещание на управителния съвет на мрежата, в което за първи път ще участва представител на ПГЕЕ.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини