Аз, Буки,Веди и звън на училищна камбана

В Националния исторически музей /НИМ/ се подготвят да посрещнат по-необичаен, атрактивен, но и образователен начин тазгодишния Ден на будителите – 1 ноември.

На 31 октомври, 1 и 2 ноември децата, които дойдат в музея, ще имат възможност да се учат на „Аз”, Буки”, „Веди”, на българската азбука, както е ставало през Възраждането – като пишат буквичките с дървени пръчици върху пясък.

Звънът на училищна камбана, която се пази в експозицията на музея, ще посреща децата във възстановката на Възрожденското училище за занятията „Старото школо“. Те са организирани от Детския образователен център на НИМ и в тях ще могат да участват не само деца в предучилищна възраст, но и по-големи – от първи до четвърти клас. Всички те ще могат да изкарат по един учебен час по „взаимоучителната метода”, въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра, с дървени чинове. На първия ред ще седнат най-малките - както е било, по-големите ученици ще влизат в ролята на „показвачи“ и „чиноначалници“, а всички неминуемо ще усетят атмосферата на тогавашното взаимно училище.

Децата ще могат да видят автентични предмети и пособия от българското училище от началото на миналия век - глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий.

На малките бъдещи и настоящи ученици със сигурност ще им бъде интересно да видят и т. нар. затвор” – помещението зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните.

Децата и посетителите ще могат да видят в експозицията на НИМ - в пространството пред зала №4 - един от първите преписи на „История славянобългарска” /както и препис, направен от ученици в наши дни/, „Неделника” на Софроний Врачански от 1806, копие на глобуса на Неофит Рилски, „Рибния буквар” на д-р Петър Берон от 1824 г. и др.

На 1 ноември в Националния исторически музей ще има и специална екскурзоводна беседа по случай празника, на тема „Нашето славно минало”.

***

На 1 ноември, от 11,00 часа занятие в „старото школо” ще имат децата от SOS селища, които ще бъдат специални гости на музея. Всяко едно от тях ще получи „Книга на българското дете” (енциклопедия), дарена от родолюбивата българка Бистра Балабанова. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини