Съвременният будител Ивайло Балабанов просълзи кърджалийци

В празник на българския дух се превърна представянето на стихосбирката на големия български поет Ивайло Балабанов-„Небесен гурбетчия” във Военния клуб снощи. Брилянтните стихове и хубава музика разчувстваха присъствуващите. Кулминацията бе когато всички запяха „Хубава си моя горо”.Мнозина се просълзиха.

С представянето на стихосбирката  бе отбелязан Деня на народните будители. Проявата бе съвместна инициатива на Военния клуб и вестник”Нов живот”. Присъства областният управител Иванка Таушанова.  

          Поетът Ивайло Балабанов е сред съвременните будители на България.  Той е поетът, който казва на света: „България – това съм аз”. Неговият живот се събира в две прости думи: „България” и „Обичам”. Той е поетът , който въплъщава в себе си и в своите стихове висините на духа български…небесният гурбетчия, заяви в приветствието си шефът на Военния клуб Ани Иванова.

Писателят Иван Буков представяше отделните цикли от стихосбирката, а актьори от драматичния театър ги рецитираха. Това стана на фона на брилянтни изпълнения на пияно и флейта.

 Според Иван Бунков направеното от Балабанов е непостижимо за мнозина. Затова той получил и признанието на съселяните си от Хухла, които го наградили с отличието „Почетен селянин”. Голяма част от стиховете, с които започва учебната година в училищата на България са на Ивайло Балабанов. Те са писани в селския хоремаг, разкри Иван Бунков.Той поиска съдействие стиховете на Балабанов да се изучават в българските училища. За твореца разказаха писателят Иванко Маринов и енорийският свещеник Отец Петър.

 Ивайло Балабанов не можа да присъства поради здравословни проблеми.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини