Правителството отпусна още 20 млн. за оградата с Турция

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет в размер на 20 млн. лв. за изграждането на оградата по българско-турската граница.

Средствата ще бъдат предоставени на областните администрации в Бургас, Хасково и Ямбол за продължаване на изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение по българско-турската граница, съобщи пресслужбата на кабинета. 

Съоръжението е от изключително значение за противодействие на нарастващия през последните години миграционен натиск по българско-турската граница и цели опазване на държавната граница и овладяване на бежанската вълна, се посочва в съобщението.

С постановлението се предоставят и целеви средства в размер на 50 хил. лв. на Националния археологически институт с музей към БАН за завършване на проучванията на Могила "3" в землището на с. Изворово, общ. Харманли. 
Откриването на находки с изключителна научна, художествена и експозиционна стойност от световно значение налага спешното завършване на проучванията. 

В началото на месеца от България стартира новата европейска гранична служба. Причината е, че миграционният поток през Турция, Гърция и Македония е спаднал и най-големият натиск сега започва да се усеща в България.

По-рано ЕК одобри 108 млн. евро от исканите от България 160 млн. евро за спешна помощ за охраната на границите и обеща да осигури още 52 милиона евро за същите цели. Тези пари обаче не могат да се ползват за огради по границата, уточниха от ЕК.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини