Шотландия с посолство в Берлин

Шотландия открива посолство в Берлин.

Това ще обяви днес първият министър и председател на Шотландската национална партия Никола Стърджън, предаде The Telegraph. 

Очаква се тя да направи това в речта си на конференцията на партията в Глазгоу.

Мотивът й е, че не вярва на британския външен министър Борис Джонсън и министърът по международната търговия Лиам Фокс, че представляват добре интересите на Шотландия. 

Ние ще останем в сърцето на Европа, където ни е мястото, ще каже тя. 

Припомняме, че по-рано тази седмица тя обяви, че започват консултации за провеждането на втори референдум за независимост на Шотландия от Великобритания.

За британския премиер Тереза Мей е немислимо да блокира втори референдум, отсече Стърджън. 

Това е първата необходима стъпка за провеждането на второ всенародно допитване. Първият референдум, който се състоя на 18 септември 2014 г., приключи с 55% отрицателни гласове за независимост на Шотландия.

Стърджън е изтъкнала пред делегатите на конференцията, че Шотландия имала право да се стреми към нещо по-добро, ако са налице перспективи за нестабилно бъдеще като част от Обединеното кралство.

На 24 юни, ден след като Великобритания гласува да напусне ЕС, Никола Стърджън обяви, че втори референдум за независимост бил "много вероятен".

Онези, които гласуваха в Шотландия, подкрепиха оставането в Европа с 62% срещу 38% против, докато Великобритания като цяло подкрепи излизането от Общността с 52% срещу 48% против.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини