”Ислямска държава” не иска европейски джихадисти за фронта

"Ислямска държава" вече не призовава европейски джихадисти на фронта (в Сирия и Ирак), а ги насърчава да останат в страните си и да нанасят удари там.

Това съобщи представител на белгийската федерална прокуратура, цитиран от местни медии и от БТА.

Джихадистите сменят тактиката си и настояват техните последователи в Европа да сеят смърт и разрушение у дома, подчертава той.

Прокуратурата отчита, че терористите вербуват съучастници основно през интернет и приложението "Телеграм". Под тяхно влияние най-често попадат съвсем млади хора - момчета и момичета - на възраст 16-17 години.

Не е засечена засега непосредствена опасност от нов атентат в Белгия, отбелязва федералната прокуратура, добавяйки обаче, че всеки вербуван е подготвян рано или късно да нанесе удар.

Белгийските служби  разширяват профила на заподозрените джихадисти. Неотдавна те уточниха, че вече обръщат особено внимание на жени на възраст 20-30 години.

Проучвания показват, че повишена опасност идва от жени в семейства, в които има или е имало джихадисти, както и от жени, които са сменили вярата си и чувстват нужда да се докажат.

Първата в Европа жена шахид беше белгийка, приела исляма след брак с мюсюлманин, припомня БТА. Тя се взриви в Багдад преди 11 години, в несполучлив опит да вдигне във въздуха американска военна колона.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини