Наемат без разрешение непълнолетни на работа в курортите

Случаите на непълнолетни, наети без разрешение са 90. Това показват данните от контрола на Инспекцията по труда в морските курорти през сезон 2016 г.


Поисканите разрешения за работа на непълнолетни лица през 9-те месеца на 2016 г. са 4948 бр. Дадени са 4652 разрешения. За сравнение за 2015 г. установените да работят без разрешение непълнолетни лица са 49. 

Най-голям дял в сезонните обекти обаче продължават да имат нарушенията, свързани с работното време, според резултатите от инспекционната кампания в областите Бургас, Варна и Добрич
В проверката по традиция се включват и екипи от други области на страната, съобщиха от Главната инспекция по труда.

Най-често се установява неплащане с увеличение на положен нощен труд и за работа в почивни дни. 

Нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са 634 броя, почти колкото и през 2015 г. 

Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден. 

За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същи ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават. 

Случаите на работа без сключен писмен трудов договор са 155 при 152 година по-рано. Продължава практиката договори да се сключват в деня, в който бъде обявена инспекционна кампания.

Наблюдава се и тенденция работодатели, при които е установено лице без договор, да сключват контракти с други свои работници и служители, които при проверката не са били на работните си места. При установяване на лице без трудов договор задължително се търси административно-наказателна отговорност.

Санкцията е не по-малка от 1500 лв., тъй като в Кодекса на труда изрично е уредено, че това нарушение не може да е маловажно. Тя може да достигне и до 15 000 лв. при повторно подобно нарушение, а при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя и до 30 000 лв. 

Съставените актове за установяване на административно нарушение по време на кампанията са 403. През 2015 г. броят им е бил 390. 

За деветте месеца на 2016 г. в обекти от икономически дейности „Хотелиерство“ и „Ресторантьорство“, които са с най-силно изразен сезонен характер, са установени 21 230 нарушения. Те са свързани с трудовите правоотношения, в двата сектора те са почти 13 000. Случаите на работа без сключен трудов договор са 587. 

След края на активния туристически сезон приоритет на контролната дейност по морските курорти вече са строителните обекти, след като от 1 октомври е отменена забраната за строителство в тях.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини