Самолетът на AirAsia не е имал разрешение за полет в деня на инцидента

Филиалът на AirAsia в Индонезия, чийто Airbus катастрофира преди 9 дни в Яванско море на път от Сурабая, Индонезия, до Сингапур не е имал разрешение от индонезийското транспортно министерство да лети в деня на катастрофата, обяви ведомството, съобщават световни агенции.

„Вече е ясно, че е имало нарушение, защото полетът се е извършил без разрешение", обяви генералният директор за разследване на въздушния транспорт към индонезийското Министерство на транспорта Джоко Мурятмоджо.

Министерството е дало разрешение на филиала за полети от Сурабая до Сингапур само за дните понеделник, вторник, четвъртък и събота. За последните три месеца са провеждани полети сряда, петък и неделя (когато се случи катастрофата).

Най-важното е, че самолетът е можел да получи само еднократно разрешение за полет от Сурабая до Сингапур. Според Мурятмоджо министерството разследва кой е дал разрешение за излитане на самолета.

По-рано транспортният министър обвини пилота на падналия в Яванско море самолет на 28 декември затова, че не са били разгледани метеорологичните условия преди полета. Обаче индонезийските пилоти обявиха, че обвиненията са безпочвени.

Днес отново беше подновено издирването на корпуса на самолета.

Капитан на индонезийски патрулен кораб намекна, че е открита опашката на падналия самолет, където е разположена важната черна кутия и данните от полета, информира Ройтерс.

Много вероятно е да сме открили опашката на самолета, каза капитанът. Обаче индонезийската спасителна агенция все още не е потвърдила информацията.

Издирването основно се осъществява на около 180 километра от брега на остров Борнео, където бяха открити пет големи обекта.

До момента са открити 34 тела, 9 тела от 162 души на борда на падналия самолет са идентифицирани.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини