Правителството разрешило проучвания за добив на въглищен газ

Според зелени огранизации, извличането на този газ, може да е в пъти по-опасно от разработването на шистовите находища
Въглищен газ, чието извличане според зелени организации може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, ще се проучва в Добруджа, предаде bTV. Правителството на Пламен Орешарски е сключило 5-годишен договор с американска компания за сондиране в близост до Каварна.

Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива така наречения въглищен газ. През април държавата сключва договор с американците от "Парк Плейс Енерджи Корп" да пручват и сондират в близост до каварненаското село Вранино.

Сондите трябва да минат през подпочвените води. "Първо, замърсяване на водата със сяра, с тежки метали, с радиоактивни материали. Второ - водата в образувалите се кухини, тя ще пропадне и ще изчезне. При което и без това скъпата ни вода, ще стане още по-скъпа", обясни екологът Синтия Недялкова.

Слухът за опасните сондажи вече тревожи и жителите на Вранино. "Тука, както казват, е Златна Добруджа, тука се изкарва и хлябът. И ако се надупчи тази земя, както казват, после няма да има тука живот", опасява се местната жителка Светлана Стоянова.

Неправителствени организации алармират за методите на добив - при един от тях въглищата се палят под земята, за да освободят газ. Друг начин е така наречения хидрофракинг. "Хидрофракингът е забранен в редица държави, поради това, че газът излиза на повърхността и има редица заболявания на хората в този район", обясни Лидия Делирадева от Центъра за човешки права.

От Министерство на икономиката обясняват- сегашният договор с компанията е само за проучване и когато изтече, ще се решава дали да й позволят добива. "Те казват, че няма да използват хидрофракинг, а точно обратното - чрез снижение на налягането ще предизвикат потока от газ към повърхността", посочи Иван Бонев от отдел "Разрешения" в Министерство на икономиката. Бонев е категоричен, че няма никаква опасност за екологията в региона.

Ако извличането на въглищния газ бъде разрешено, фирмата може да получи концесия за добив за 35 години.

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини