Бизнес като една човешка длан

Къде и как навлиза веригата павилиони на "Булгартабак"

Кърджали
На 7 ноември 2013 г. кметът Хасан Азис внася в общинския съвет предложение за отдаване под наем за 10 години на 12 петна за павилиони. Общинският съвет от 37 съветници е доминиран от ДПС (23-ма). На заседанието четирима отсъстват. С 22 гласа (един отсъства) от ДПС предложението за Lafka е прието. Към тях се присъединява и съветникът от ЕНП (на Мария Капон). Против гласуват 15 души от ГЕРБ и БСП. Местните търговци са против, посочват, че цените за наем са несъизмеримо по-ниски от техните (най-високата е 70 лв. на месец) и искат областната управа да спре процедурата. От ГЕРБ и БСП ги уверяват, че са на тяхна страна, но така и не внасят при областния управител преписка, тъй като не откриват мотиви. Общински съветници от ГЕРБ твърдят, че решението най-вероятно ще бъде обжалвано пред КЗК от местни бизнесмени заради нарушение в процедурата на конкурса. Там има клауза, която изисква наемателят да изплати наведнъж сумата от наема на обектите за пет години.

Добрич
През есента на 2012 г. "Табак маркет" предлага да вземе 12 места за павилиони по спирките на градския транспорт за 10 години. Зам.-кметът Иван Колев внася предложението на 30 октомври с идеята да има конкурс за всички петна накуп. "За" гласуват 23 от общо 25-те съветници на ГЕРБ в общинския съвет, който се състои от 41 души. Против са осмина. Съветниците от "Граждани в повече" сезират областния управител Желязко Желязков (ГЕРБ). "Мотивът ни беше, че ако павилионите се отдават под наем поотделно, общината ще реализира по-големи приходи", припомня Милко Пенчев, съветник от "Граждани в повече". Областният управител връща решението и настоява всеки заинтересован да има възможност да участва за всеки един обект. На следващия месец 23-та съветници от ГЕРБ, 3-ма от "Атака", и по 1 от ДПС, "Граждани в повече" и ВМРО гласуват да има търг за всеки обект, като 2-ма от БСП са против, а 6-ма се въздържат. Процедурите започват и в момента при осем от случаите Lafka печели с най-висока наемна цена.

Русе
Навлизането в Русе става през концесия върху спирките на градския транспорт - 260 на брой. Още през 2010 г. концесията и за двата лота от по 130 спирки е спечелена от варненската "Ди прес" (от орбитата компании за разпространение на вестници на Нова медийна група България), но в края на 2011 г. тя се отказва. Поканени са вторите в класирането, които предлагат по-малко концесионно възнаграждение и всъщност са отново разпространителски фирми от същата орбита: софийската "Национална агенция за разпространение" (НАР) и варненската "Фактор плюс" (един от концесионерите на спирките във Варна). Договорът е сключен през октомври 2012 г. за 15 години. Условията са първите три години всяка от фирмите да вложи 825 хил. лв. (НАР) и 1.6 млн. лв. (Фактор плюс) в обновяване и поддръжка на спирките по план на русенския главен архитект, без да дължи концесионно възнаграждение. След това те ще плащат по 71 500 лв. годишно (НАР) и 84 хил. лв. ("Фактор плюс"). В края на 2013 г. спирковите навеси са сменени и са поставени 27 павилиона Lafka.

Разград
В Разград "Булгартабак трейдинг" внася инвестиционно предложение да наеме 21 петна за павилиони през октомври 2012 г. То е внесено в местния парламент от зам.-кмета Любомир Цонев, а комисиите на общината и общинският съвет, доминиран от ГЕРБ и ДПС, в който участват още БСП и "Синята коалиция", гласуват да има търг за всички места накуп с условието спечелилият да подмени за своя сметка 17 автобусни спирки в града за една година. Срокът е записан изрично по настояване на ГЕРБ. Въпреки че гласуването е единодушно и с явното съзнание, че е подкрепа за "Булгартабак", в Разград се получава малка изненада – местна фирма печели търга. Оказва се обаче, че при преговорите й с "Булгартабак" тя получава уверение, че дори да построи павилионите, те няма да бъдат снабдявани с нейните продукти и преса. Фирмата се отказва. На нейно място се настанява вторият в търга – "Табак маркет", който за една година трябва да изгради спирките. Естествено първо павилионите.

Смолян
На 19 декември 2013 г. кметът Николай Мелемов (ГЕРБ) внася в общинския съвет предложение на "Табак маркет" за отваряне на 12 павилиона накуп с предплащане на наема за 10 години. На заседанието присъстват 86 търговци, които настояват офертата да бъде отхвърлена и да бъдат защитени местните малък и среден бизнес. Кметът Мелемов отбелязва пред бизнеса, че не е оттеглил точката, за да може общинският съвет да се произнесе и решението да има по-голяма тежест. Предложенията за нови петна за павилиони са в три точки и единодушно са отхвърлени. Против гласуват 10 съветници от ГЕРБ, 9 – от БСП, 2 – от НДСВ, както и двамата представители на "Коалиция за Смолян" и единият независим съветник. Двамата съветници на ДПС са напуснали залата и не са гласували.
 
Бургас
Бургас се радва на интереса на "Булгартабак" още от времето, когато фирмата е държавна, но до момента няма официално потвърждение за инвестиционно предложение. Първите слухове, че има оферта за 20 павилиона по спирките на градския транспорт са от 2008 г. Тогава се създава и местната организация за защита на малкия и средния бизнес, която заплашва с протест. Кметът Димитър Николов (ГЕРБ) обаче твърди, че няма подобно предложение. Случката се повтаря и през 2011-2012 г., когато също се оказва, че няма проект на "Булгартабак". В града всеки търговец има право само на един обект, като разрешенията са павилионите да продават или цигари, или само вестници и пакетирани стоки. В края на 2013 г. общинският съвет, доминиран от ГЕРБ, променя наредбата за преместваемите обекти и разрешава в павилионите да се продават не само цигари, но и печатни издания и т.н. Медийната група на Ирена Кръстева придоби местните разпространителски фирми и в момента притежава 48 павилиона за вестници, които вероятно ще бъдат гръбнакът на Lafka в Бургас. Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес в града обаче настоява да не се разрешава навлизането на верига, при положение че за всички останали условието е да са само с по един обект. Представителите на "Булгартабак" прекарват коледните празници в града в опит да убедят общинските съветници да пуснат Lafka в града. Засега проект или инвестиционно предложение за това няма.
 
Пловдив
В края на юли 2012 г. "Табак маркет" купува срещу 1.022 млн. лв. "Елиза 99", фирмата - концесионер на 314-те спирки на градския транспорт в Пловдив. В този момент "Булгартабак" има 53 свои павилиона, а "Елиза" събира наемите от 80 ключови киоски по линиите на градския транспорт. След като договорите на наемателите изтекат, павилионите на ключовите локации се подменят с Lafka. Договорът за спирките на Пловдив е от началото на 2003 г., но е така структуриран, че 10 години след това градът така и нямаше нито една обновена спирка. Няколко градоначалници се опитаха да го прекратят, но се оказа, че ще дължат неустойка от 10 млн. лв. на "Елиза 99". В момента тази фирма се явява като втори участник в търговете за павилиони за цигари и вестници в останалите градове заедно с "Табак маркет", симулирайки конкуренция.

Стара Загора
През 2007 г. тогавашният кмет Евгений Желев (БСП) предоставя на държавната "Булгартабак" места за павилиони на 50 спирки на градския транспорт срещу задължението да прехвърли на общината собствеността си върху детската градина "Слънце". Прехвърлянето така и не се случва, а общината сама ремонтира детското заведение, собственост на цигарения холдинг. През май 2012 г. "Булгартабак" предлага на общината да й върне парите за ремонта и да подпише анекс към договора за павилионите по спирките, които да стопанисва 10 години. Предложението минава единодушно с 43 гласа "за" на съветниците от всички цветове (ГЕРБ, БСП и ДПС) и по един против и въздържал се.Търговище

Зам.-кметът Диян Дечев (БСП) внася на 20 декември 2012 г. в общината докладна с искане за подмяна на заслоните на спирките. Според докладната съветниците трябва да обсъдят възможността за "отдаване под наем на девет броя обекти за търговска дейност срещу изграждане на минимум девет броя заслони за спирки на масовия градски транспорт". Интересна подробност в текста е описанието на вида услуги, които търговските обекти трябва да предлагат. Този пасаж повтаря дословно аналогичните части от заданието за концесия върху спирките на градския транспорт в Габрово и решението за отдаването им под наем в Шумен. До решение за организирането на конкурс обаче не се стига, тъй като за него са необходими гласовете на половината плюс един от общо 33 общински съветници в Търговище. "За постигането на такова мнозинство бяха достатъчни гласовете на БСП и ДПС - общо 20, казва Венка Стоянова, съветник от ГЕРБ и областен координатор на партията. Изненадващо обаче от ДПС заявиха, че няма да подкрепят решението, тъй като то щяло да убие дребните търговци на цигари и пакетирани стоки". Срещу решението гласуват и осемте съветници от ГЕРБ, четиримата от местната бизнес партия "Обединени за Търговище", както и единственият съветник от партията на Касим Дал "Свобода и достойнство". "По това време бях директор на Регионалната здравна инспекция, казва Стоянова. "Няколко дни след проваленото гласуване в кабинета ми дойде млад мъж, който каза, че е представител на "Булгартабак трейдинг" и директно ме попита, какво трябва да направи, за да прокара проекта на компанията за разполагане на търговски обекти в Търговище. Не запомних името му, но след като стана ясно, че няма да му съдействам, той ми заяви, че ще реализира проекта си и аз няма да съм тази, която ще му попречи за това. Разговорът беше изключително неприятен", разказва областният координатор на ГЕРБ в Търговище.

Инвестиционното намерение на "Булгартабак трейдинг" е неофициално подновено в началото на тази година, установи "Капитал". Това беше потвърдено и от зам.-кмета на Търговище Диян Дечев. "Разговарях два пъти от началото на годината досега с представители на компанията, каза той. От тези разговори останах с впечатлението, че имат сериозно намерение да подновят искането си, но аз ги посъветвах този път да потърсят вносител в общинския съвет. Смятам, че така е редно", обясни той.

Шумен
В Шумен разполагането на павилионите Lafka започва в края на юли 2012 г. след конкурс за отдаване под наем на 15 общински терена. Ангажиментът, срещу който "Булгартабак трейдинг" печели, е да изгради 15 заслона за спирки, а инвестицията в тях и в павилионите за вестници и цигари е 245 хил. лв.

Решението за конкурса е взето от ОбС в Шумен с 30 гласа "за" от всички присъствали, 4 "въздържали се" и без гласували "против". От администрациите на кметството и общинския съвет отказаха да предоставят протокола от заседанието или справка за разпределението на гласовете по партии. В общинския съвет на Шумен обаче ГЕРБ и БСП разполагат с по 16 гласа, ДПС с 4, "Атака" и местната партия "Демократи за десетия град" с по 2, а "Национално движение за стабилност и възход" с 1.

Габрово
Според председателя на общинския съвет Николай Сираков (ГЕРБ) опитите за отдаване на концесия на спирките в града започват още през 2007 г. Оттогава в общината са се сменили четирима кметове.
На 15 ноември 2013 г. общинският съвет в Габрово обявява, че по трасетата на градския транспорт ще има 35 нови спирки. С павилиони ще са 25 от тях. Самата процедура за концесиониране на спирките е стартирана през 2010 г.
Гласуването на последния проект за решение минава без никакви проблеми през доминирания от ГЕРБ общински съвет. В него партията има 19 съветници, срещу още общо 14 от БСП, РЗС, "Атака", местната коалиция "Да! За Габрово" и "Синята коалиция". На базата на взетото решение със заповед на кмета на Габрово Таня Христова (ГЕРБ) е открит конкурс за отдаване под наем на 25 места за павилиони. Той е спечелен от "Булгартабак трейдинг" - единствен участник в търга, проведен на 14 март 2013 г. До момента са поставени 11 павилиона.

Силистра
В Силистра все още няма лавки. Но не за дълго. В сряда председателят на общинския съвет в града Димитър Генов (БСП) научи от "Капитал" за "писмото с намерения" на "Табак маркет", депозираното в деловодството на кметската администрация. "Нямам представа от съдържанието му. Ако такива намерения има, вероятно ще науча скоро за тях, защото те не могат да бъдат реализирани без санкцията на съвета", каза той.

Неговата политическа биография е твърде странна. През 2007 г. той бе избран за общински съветник във Варна като член на Обединения блок на труда. През май 2009 премина в групата на ГЕРБ, а след остър конфликт с местното ръководство на партията през 2011 г. се яви на местните избори като кандидат за кмет, издигнат от партията на Яне Янев "Ред, законност, справедливост". Сега в администрацията на силистренския кмет Юлиян Найденов (ГЕРБ) Стоев се занимава с проблемите на икономиката и финансите. Той също не знаеше за писмото на "Табак маркет", но след бърза проверка съобщи, че по него дори се работи. Според главния експерт арх. Цветомир Панайотов, "с писмото се заявява намерение за поставянето на 25 павилиона за търговия с печатни издания, тютюневи изделия, напитки и други стоки на различни места в Силистра". Решение по писмото на "Булгартабак трейдинг" ОбС в Силистра ще може да вземе още на 30 януари. В него, макар и с най-голям брой съветници – 12, ГЕРБ е в слаба позиция. Втората по големина група е тази на БСП със 7 съветници, следвана от коалицията "Гражданско единство" с 6, ДПС с 3, "Атака" и Политическо движение "Социалдемократи" с по 2 и ВМРО с един съветник.

Варна
През 2010 и 2011 г. "Карне М" установява пълен контрол върху разпространението на вестници и списания във Варна. Това става чрез изкупуване на "Десислава 90-2002", "Ди прес", "Фактор плюс", "Би прес" и половината от дяловете на "Варна прес - Аврамова и фамилия", "Одесос М" и "Александров прес". До този момент те са поделяли пазара на печатни издания във Варна. Три от споменатите компании - "Одесос М", "Ди прес" и "Фактор плюс", са и концесионери на основните спирки на градския транспорт. Междувременно още на 21 август 2010 г. е регистрирана смяна на собствеността в "Карне М". Дяловете в компанията, принадлежали до този момент на физическото лице Васил Шуманов, са прехвърлени на акционерното дружество "Карне М 1".

Следващата стъпка в установяването на лавките във Варна е направена само няколко месеца преди местните избори през 2011 г. На едно от последните си заседания по предложение на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов общинските съветници във Варна са взели и решение за важна промяна в договорите на концесионерите, стопанисващи 450 автобусни спирки. В тях текстът "...съоръжения за продажба на печатни изделия в автобусните спирки" е подменен със "...съоръжения за продажба на печатни, тютюневи изделия и дребни пакетирани хранителни стоки и напитки в автобусните спирки".  По това време вносителят на предложението Кирил Йорданов вече е номиниран от ГЕРБ като кандидат за четвърти мандат в предстоящите през октомври с.г. местни избори. В напълно овладения пак от ГЕРБ общински съвет във Варна предложението минава без каквито и да е проблеми. С поименно гласуване то е подкрепено от 34 съветници, без гласове против. Въздържат се двама, а 15 отсъстват. Само няколко месеца по-късно става ясно, че с промените, направени по предложение на местната комисия "Собственост и стопанство", контролирана по това време от ГЕРБ, е дадена зелена светлина за заобикалянето и на регламентите за разполагане на "преместваеми търговски обекти" във Варна. Така напълно безпрепятствено Lafka вече е на път да установи пълен монопол върху търговията с печатни издания, цигари и алкохол в града.

Фискалните бонове, издавани от лавките по спирките на градския транспорт във Варна, показват, че в момента техен оператор е дружеството "Табак маркет". Според Евгени Орманлиев, главен експерт "Концесии" в администрацията на новия варненски кмет Иван Портних (ГЕРБ), това не е нарушение на сключените концесионни договори.

Благоевград
През май 2012 г. кметът Атанас Камбитов (избран като кандидат на ГЕРБ)внася предложението на "Булгартабак трейдинг" за поставяне на 28 павилиона за вестници, цигари и пакетирани стоки в града. Офертата е приета от общинския съвет с мнозинството на ГЕРБ при гласуване "против" от страна на БСП. Търг или конкурс за местата няма, а въпреки съпротивата - включително съдебна, на местните търговци, павилионите отдавна работят.

Дупница
След предложение на "Табак маркет" кметът на града Методи Чимев (ГЕРБ) внася в общинския съвет (през декември 2012 г.) искане да се проведе конкурс за поставяне на 21 павилиона в града и околните села. Решението "за" е взето с гласовете на ГЕРБ (против е само председателят на общинския съвет Ивайло Константинов). 17 съветници, основно от ГЕРБ, подкрепят проекта. 13-те против са от БСП и ОДС. Въпреки първоначалните обещания конкурсите да са за местата за киоски едно по едно, наддаването всъщност се прави анблок. Печели го фирмата на "Булгартабак", а будките вече са поставени и работят.Видин

"Булгартабак трейдинг" внася инвестиционно предложение да разположи над 20 павилиона още през 2012 г. На 15 януари 2013 г. то е разгледано от общинския съвет. Той обаче настоява за допълнителни ангажименти от страна на цигареното дружество. Сред тях е например да се възобнови провеждането на "Рали Вида", чието провеждане струва над 500 хил. лв. Следва отказ от предложението и досега то не е подновявано. Кметът Герго Гергов е от БСП, а общинският съвет е доминиран от ГЕРБ и БСП - съответно по 11 и 8 съветници.

Кюстендил
На 21 октомври 2012 г. общинският съвет отхвърля предложението на "Булгартабак трейдинг" за разполагане на павилиони за вестници и цигари в града. През август 2013 г. обаче след докладна на кмета Петър Паунов то е прието. Самият Паунов е издигнат от "Коалиция за Кюстендил". Нейни са и 14 от съветниците. ГЕРБ и БСП са малцинство съответно с 14 и 4 души.

Самоков
През януари 2013 г. общинският съвет в града отхвърли предложението на "Табак маркет" за поставяне на осем павилиона за цигари и вестници в града. Тогава против гласуват основно съветниците на БСП. През ноември същата година обаче ситуацията явно е променена - с пълно единодушие местната управа (основно ГЕРБ и БСП) гласува да се проведе търг за осем петна за павилиони накуп с условия, преписани от предложението на търговската фирма на цигарения холдинг.

Перник
Кметът Росица Янакиева (БСП) през януари 2013 г. публично обеща, че докато е на поста си, няма да приеме предложението на "Булгартабак". Ангажиментът беше направен пред няколко десетки стачкуващи пред общината местни търговци дни след като общинският съвет упълномощи градоначалника да проведе търг по условията на цигарения производител. Любопитна в пернишкия случай е предисторията. Търговската фирма на "Булгартабак" още през есента на 2012 г. е имала инвестиционно предложение към общината, то е било прието, и дори е проведен търг за 22 павилиона. На него освен "Булгартабак трейдинг" и "Елиза 99" (концесионерът на пловдивските спирки, купен от "Булгартабак"), са се явили и две пернишки фирми. Именно те са спечелили първите две места в наддаването с изключително висока цена. След което търгът е обжалван в съда и провален.

Велико Търново
"Булгартабак" прави вече втори опит да разположи павилионите си във Велико Търново. Първият беше през лятото на миналата година, непосредствено след старта на протестите срещу избора на Делян Пеевски за директор на ДАНС. Кметът Даниел Панов (ГЕРБ) внесе в комисиите на общинския съвет предложение за разполагане на 13 павилиона на "Булгартабак" на автобусните спирки. Офертата е 60 лв. месечен наем и инвестиция от 25 хил. лв. в детски площадки. Местните търговци на цигари и вестници обаче заплашиха с протести местната власт, ако приемат предложението, което на практика ще унищожи бизнеса им. "Против" офертата на "Табак маркет" гласуваха всички общински съветници, включително и тези на ДПС в различните комисии. Като мотив за отхвърлянето на предложението общинският съветник от коалиция "Общност на демократичните сили" Пламен Радонов посочи опасността около 120 - 130 души да останат без работа, ако "Lafka" навлезе в града.

Преди предложението да бъде разгледано от общинския съвет "Табак маркет" обаче официално оттегли предложението си с мотива, че локациите трябва да бъдат дооразмерени и прегледани още веднъж. Твърде вероятно е причината за отказа да е заради протестите на бизнесмени от града, както и поради трудността да се събере мнозинство за прокарване на предложението. В 36-членния общински съвет има 9 партии и коалиции и решенията се вземат с различни мнозинства. Най-много общински съветници има ГЕРБ – 13, но те са недостатъчни за гласуване на каквото и да било решение.

Затова фирмата на "Булгартабак" пробва да влезе в бизнеса с павилиони в града по втория начин – чрез концесионера на автобусните спирки във Велико Търново "Медиаконтакт България". Дружеството, собственост на български и унгарски гражданин, внесе искане в общината за анекс към концесионния договор, че не може да се издържа само от рекламна дейност и иска да изгради търговски обекти на 14 автобусни спирки. Кметът на града Даниел Панов потвърди пред "Капитал" за анекса, но уточни, че не знае зад това предложение да стои "Табак маркет". Общински съветници обаче нямат съмнение, че промяната на концесионния договор е заради "Lafka". "Автобусните спирки, на които искат да поставят павилиони, са същите като в инвестиционното им предложение – предимно в центъра", казва зам.-председателят на общинския съвет и съветник от партия "Нашият град" Румен Димитров. Той недоумява и как концесионерът ще изгради 14-те павилиона, след като досега не е изпълнил концесионния си договор за обновяване на спирките. "От 115 спирки са обновени едва 39, като в центъра бяха нарязани старите, солидни навеси", казва Димитров. Той е категоричен, че не трябва да се приема предложението за анекс към концесионния договор. "Апелирам към колегите си отново да спасим местните търговци и да не загрозяваме старата столица с шарени павилиони", добави той.

Димитровград
Димитровград е една от първите общини, в които "Табак маркет" навлезе. Това стана чрез инвестиционно предложение за отварянето на 19 обекта в града до кмета Иво Димов (ГЕРБ). Решението е внесено от него и гласувано в Общинския съвет в края на 2012 г. по време на управлението на ГЕРБ. Подкрепено е от общинските съветници от формацията на Бойко Борисов и БСП. Конкурсът е бил обявен за всичките 19 обекта заедно за срок на стопанисване от 10 години, като на него се е явила само фирмата на "Булгартабак". Пред "Капитал" кметът Иво Димов каза, че от "Табак маркет" са поели ангажимент да изградят детска площадка на стойност около 50 хил. лв. Уточни, че към момента на разглеждане на предложението нито той, нито общинските съветници са предполагали за намерението на дружеството да изгражда мрежа от павилиони във всички областни и други по-малки градове на страната. Такъв аргумент за подкрепата си посочиха и общински съветници от БСП.

Сливен
Кметът на Сливен ген. Кольо Милев (БСП) ще направи втори опит да прокара в общинския съвет предложението за отдаване на общински терени за монтирането на 22 павилиона на територията на града за 10 години. Всеки от обектите е 4 кв.м, а общият наем на месец за всички павилиони е 1480 лв. Процедурата, по която ще се отдават терените, е публичен конкурс. В предложението фигурира и клауза за инвестиция от 20 хил. лв. без ДДС за изграждането на детска площадка. Кметът на Сливен вече внесе в общинския съвет подобно предложение през пролетта на миналата година, но то беше отхвърлено с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ и "Съюз за Сливен". Първоначално кметът искаше да го внесе за повторно обсъждане на сесията на общинския съвет през декември, но предложението беше депозирано след крайния срок за това и това е причината да бъде разгледано на заседанието на общинския съвет на 30 януари. Независимо че процедурата е публичен конкурс, общински съветници са убедени, че става въпрос за "Табак маркет". Никой обаче не се нае да прогнозира дали повторният опит на кмета да го прокара в общинския съвет този път ще е успешен. В 41-членния общински съвет има девет политически сили, като нито една от тях няма мнозинство. Това е и причината да няма избран постоянен председател на общинския съвет, а председателстващите се сменят на ротационен принцип. Неофициално общински съветници твърдят, че причината кметът да настоява за прокарването на предложението са близките му отношения с КТБ. Като пример те сочат факта, че малко след като през 2011 г. той беше избран на поста, преместил основната банкова сметка на общината в банката на Цветан Василев.

Плевен
Решението за отдаването на павилиони в Плевен се превърна в сага. Първоначално кметът на града Димитър Стойков (ГЕРБ) внесе в общинския съвет в края на май миналата година предложение за отдаването под наем за срок от 10 години на 22 общински терена, на които да се монтират павилиони. Одобрената процедура беше публичен конкурс, като изискването беше участниците да представят предварително предложенията си на общинската администрация. Решението минава с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, БСП и на пет по-малки партии, които имат по двама общински съветници. Месец по-късно обаче кметът внася предложение за изменение на решението вместо 22 терена да се одобрят 21. Причината за отпадането на единия преместваем обект е възражение от дружеството "Ростов" АД, че павилионът ще е в близост до фасадата на ресторанта и лоби бара на хотела. Собственик на дружеството с 98% е депутатът от БСП Васил Антонов. През декември миналата година обаче кметът Димитър Стойков внася поредно решение, с което иска да се отмени конкурсът за 21 преместваеми обекта. Като аргумент той посочва, че в предишното изменение на първоначалното решение не е посочено изискването за внасянето на депозит за участие в конкурса, каквото фигурира в заповедта му за откриването на процедурата. Общински съветници твърдят неофициално обаче, че причина за отмяната на конкурса е подписка на близо 1400 души, които заплашили с протести, ако общината позволи на "Табак маркет" да вземе терените. По време на обсъждането на решението в общинския съвет на предложението на кмета настъпва пореден обрат. За да предотвратят протестите на местните бизнесмени, общинските съветници приемат предложението на Георг Спартански от "Българска нова демокрация" - Обединена десница да бъде намален почти наполовина броят на терените, които ще се отдават под наем, като отпаднат тези, които се намират в централната градска част. Той предлага също и да бъде намален срокът на отдаването на терените под наем от 10 на три години. Неофициално общински съветници твърдят, че за приемането на това решение до голяма степен решаващи се оказват противоречията вътре в групата на ГЕРБ в общинския съвет, която според общински съветници е разделена на два лагера – такива, които подкрепят кмета Димитър Стойков, и негови противници.

София
Инвазията на "Lafka" в София засега е само чрез ползване на частни терени, но предположенията са, че опитът да се настани трайно в столицата ще стане по две линии. Едната е чрез новите схеми на преместваемите обекти, които вече са одобрени от главния архитект на София Петър Диков. Вторият предполагаем начин е чрез концесията за стопанисване на спирките, която предстои да бъде внесена в общинския съвет. Общински съветници от ГЕРБ обаче са на мнение, че в столицата "Табак маркет" много трудно ще осъществи монопол чрез павилионите, така както се е получило в останалите градове на страната. Общински съветници от ГЕРБ са внесли предложение в новата наредба за преместваемите обекти и външната реклама, което предвижда схемите за павилионите в централната градска част да се одобряват от общинския съвет. "Така ще имаме цялостен поглед поне за центъра на София кой печели тези обекти", казват от ГЕРБ. Другият начин според тях да се ограничи нашествието на "Табак маркет" е районните кметове да ограничат чрез конкурса предмета на дейност на съответния павилион. Като пример те посочиха район "Средец", където обмислят в документите за конкурса да бъде изрично записано, че в обекта може да се продават само вестници например. "БСП в София ще подкрепи предложение, което гарантира, че няма да има монопол или господстващо положение при стопанисването на преместваемите обекти", коментира за "Капитал" депутатът и бивш общински съветник в столицата Жельо Бойчев. Според него не е редно да се прави конкурс будка по будка, но и не трябва да се повтаря порочната практика от конкурса за външната реклама, след който монополът всъщност беше утвърден. Общински съветници предполагат, че интересът на "Табак маркет" ще бъде насочен по-скоро към спечелването на концесията за стопанисването на спирките в столицата. Общо в София спирките са 2400, като около 300 са тези, които имат павилиони. Точно толкова обекта планира да разкрие дружеството в София. В момента работна група в Столична община подготвя предложението за отдаването на спирките за стопанисване. Засега се знае, че варианът, на който са се спрели, е концесия, като се предвижда София да бъде разделена на четири равни части. Така според общински съветници даден кандидат ще може да участва само за един лот например. Опасността при този вариант обаче е, че дори и "Табак маркет" да не участва пряко в процедурата, след това може пак да вземе павилионите по спирките, като ги наеме от концесионера. А има възможност и да се яви на конкурса за концесията чрез подставени фирми.

По текста работиха Полина Михайлова, Десислава Николова, Велина Господинова, Спас Спасов, Елена Старидолска

Източник: Капитал

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини