Архивите в цялата страна отварят врати за своята 65-годишнина

Държаните архиви в цяла България отварят вратите си днес, по случай отбелязването на 65 години от основаването на Държавна агенция "Архиви" и професионалният празник на българските архивисти.

Архивите са подготвили специални програми за своите посетители, като официалното начало на "Денят на отворените врати" е в 11 часа и ще приключи в 17 часа.

В цялата страна са предвидени срещи с ученици и студенти, които да бъдат запознати с държавните архиви, тяхното значение и работата с тях. Ще бъдат показани методите за реставрация и дигитализация на документите, а в много от градовете ще се открият и тематични изложби.

В София честването ще започне с пресконференция в сградата на Централния държавен архив на ул. "Московска" № 5. В читалните ще бъдат показани уникални и особено ценни документи, като посетителите ще могат да надникат и във архивните хранилища.

В Централния архив от 17 часа ще бъде открита изложбата "Изкуство в архивите, която представя художествените произведения от архивните хранилища.

Документална изложба посветена на военните действия в Добружа през 1916 г. Ще бъде показана в Държавният военноисторически архив във Велико Търново, където ще се състои и среща с бивши служители на архива.

В Ямбол ще се проведат беседи с ученици на тема "Киното преди половин век", а учениците и студентите в Кържадли ще разберат как могат да ползват архивите по време на своето обучение.

Инициативата има за цел да насочи общественото внимание към архивите и да припомни тяхното значение като културно и историческо богатство. Денят на отворените врати се организира съвместно от Държавна агенция "Архиви" и организацията "Джуниър Ачийвмънт" България.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини