Операта в Стара Загора представя два от най-атрактивните си спектакли за Деня на Кърджали

    Държавната опера в Стара Загора ще представи в навечерието на 21 октомври – Деня на Кърджали, два от най-атрактивните си спектакли. На11 октомври от 11 часа в залата на театър “Димитър Димов“  играят приказния спектакъл „Пинокио” от Александър Йосифов – опера за деца и възрастни.

    Община Кърджали вече откупи всички билети за представлението, с което прави подарък на децата от детските градини.

    В залата ги очаква вълшебна приказка, разказана с музика и много поуки в нея. Представлението „Пинокио“ е част от програмата на община Кърджали за празника на града, което за нас е огромна чест, казват от Държавната опера.

    Историята за приключенията на любимеца на поколения зрители ще оживее сред  пищни декори и красиви костюми, изцяло дело на младия и талантлив режисьор, сценограф и костюмограф Денис Иванов. Неговият режисьорски разказ е насочен и към всички възрастни, на които не са чужди вечните теми за позабравените общочовешки ценности.

    В годината на премиерата– 2015-та, героят на Карло Колоди Пинокиопразнува своя 145-и рожден ден. А точно преди 20 години големият български композитор Александър Йосифов  пише своята опера за деца“Чудните приключения на Пинокио в незнайния град”. Премиера се е състояла на 7 май 1997 г. на сцената на Държавната опера в Стара Загора и това е първата постановка в страната.

    От 19 часа на 11 октомври отново в театъра кърджалийци ще гледат пищния спектакъл на операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Диригент на оркестъра е главният диригент на операта Ивайло Кринчев. Режисьор Георги Динев, сценична адаптация – Димо Костадинов, хореография Ромина Славова,  диригент на хора – Младен Станев, концертмайстор Паулина Захариева. Най-малките специални участници в постановката са талантливите деца от вокална група  „До Ре Ми“ към Обединения детски комплекс в Кърджали с ръководител Милослава Славова. Групата разучи  детския хор „Avec La Garde Montante“ и с огромно желание ще участва в постановката. Убедени сме, че за деца, родители и роднини ще е удоволствие и гордост да гледат малките бъдещи звезди на оперната сцена, казват от операта в Стара Загора.

    В ролята на Кармен ще се представи младата солистка Гергана Русекова. След своя впечатляващ дебют в ролята на Азучена в „Трубадур“ на Джузепе Верди през май миналата година, Русекова осъществи още една своя мечта – да бъде Кармен.  В ролята на Ескамилио ще ѝ партнира утвърденият български баритон Александър Крунев. В ролята на Дон Хозеще се превъплъти Борис Тасков, а Русалина Мочукова – в ролята на Микаела. Участват още Евгений Арабаджиев, Любомир Петков, Камелия Стойчева, Емилия Джурова, Теодор Петков, Ивайло Йовчев и др., представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

    Заповядайте на спектаклите на Държавна операта в Стара Загора на 11 октомври в Кърджали. Преживяването ще е вълнуващо и незабравимо!

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини