Кърджалийката Анифе Кочева,първа се престраши да полети над Кърджали

Изображение 1 от 6

    Кърджалийката Анифе Кочева първа се престраши да полети с лек самолет над Кърджали.Според пилотите традиция в България е първи да летят жените,после децата и едва тогава мъжете.

    Анифе бе първият пасажер на полети от провеждащата се в Кърджали авиационна експозиция.В нейните рамки в Кърджали долетяха два едновитлови леки самолета.Инициативата е на президента на Ротари клуб-Кърджали Себахатин Гьокче.Тя е посветена на двадесетгодишният юбилей на Ротари клуб-Кърджали.

    Десетки кърджалийци се събраха да посрещнат на пистата самолетите.Много водеха децата си,които проявиха и най-голям интерес.Малкият Рафет от Кърджали сподели,че самолетите много му харесват и иска да полети.Не искам да ставам пилот.Просто искам да летя, обясни момчето.

      За да се лети на такива самолети се иска кураж,знания и пари.Средният българин вече може да си го позволи,сподели пилотът Емил Калев.

     Момчил Атанасов от Българската асоциация на леката авиация бе категоричен:един километър асфалтово шосе не може да те отведе никъде,но един километър асфалтова писта-на много места.Той посочи,че Кърджали има уникалния шанс със своята писта да приема гости от София,Истанбул,Букурещ.Градът е много красив отвисоко със своята архитектура и Водното огледало.

    Атанасов се обяви за възстановяването и разширяването на летището на Кърджали.Проблемът е бил поставен пред кмета на града и от ръководството на Ротари клуб-Кърджали.

    Момчил Атанасов каза още,че самолетите от лекия клас са вече достъпни.Много от тях струват колкото един луксозен автомобил.Той посочи,че целта на авиационната експозиция е да се запознаят кърджалийци с летателните машини.Да се запалят децата по авиацията,което ще ги накара да учат по прилежно физика и математика.

     Момчил Атанасов каза също,че в нашата страна малката авиация е изцяло частна и се развива много динамично.Държавата не помага,но и не пречи.

    Днес и утре авиаторите очакват кърджалийци на летището.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини