Старозагорската опера с култови спектакли на кърджалийска сцена за празника на града

Изображение 1 от 3

    По случай празника на Кърджали – 21 октомври – Държавна опера-Стара Загора гостува с два култови спектакъла.

    На 19 октомври от 19 часа в ДТ „Димитър Димов“ ще видите класическата балетна постановка „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски.

    На 20 октомври /събота/ от 11,00 ч. за всички деца на Кърджали е мюзикълът „Машина на времето“.

    Мечтата „Лебедово езеро“

    На 23 май 2017 г. на сцената на Старозагорската опера бе представен за първи път в 92-годишната история на театъра балетът-перла „Лебедово езеро“ от Пьотр Илич Чайковски. За Старозагорската опера появата на това заглавие в репертоарния афиш е истинско събитие и предизвикателство, както за постановъчния екип и за артистичния състав, така и за старозагорската публика – доказан почитател на класическия балет, отдавна зажадняла за подобна културна сензация. Примабалерината, педагог и хореограф, настоящ ръководител на многонационалната балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора Силвия Томова поставя „Лебедово езеро“ на базата на класическата версия на Лев Иванов и Мариус Петипа. Художник на декора и костюмите е младият талант Денис Иванов.

    „Лебедово езеро“ на сцената на Старозагорската опера не повтаря онова, което почитателят на класическия балет гледа вече 140 години. Творческият екип превръща познатия балетен шедьовър в представление, решено с всички актуални средства на съвременната сценография и сценична техника и възможности. В новия спектакъл на „Лебедово езеро“ декора и костюмите допълват и подчертават режисьорската концепция и са отражение на експресията, която цели конкретно внушение на публиката. Главното оръжие е визията, защото именно тя попада първа в обсега на зрителското внимание и именно тя налага и диктува настроението и носи „въздуха“, който диша публиката. В спектакъла на балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, още хористи на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“.

    Солисти в спектакъла са Анелия Димитрова /Одета/Одилия/, Фиорди Лоха /Принц/, Томоки Ишиго /Шут/, Ивайло /Зигфрид/.

    „Машина на времето“

    Премиерата на най-новата самостоятелна продукция на Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ МАШИНА НА ВРЕМЕТО бе на 14 юни на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Освен малките талантливи възпитаници на Студията, в спектакъла участват и артисти от Операта. Идеята и сценарият на спектакъла са на Радост Младенова-Арабаджиева, която ръководи балета на „Маргаритки“. Музиката на песните е написана от Маргарита Шоселова – ръководител на студията. Инструменталната музика и аранжиментите са на Александър Тумангелов и Димитър Косев, включени са музикални фрагменти от произведения Й. С. Бах, Ж. Батист Люли, Чайковски, поп-музика и др.

    Либретото е написано от поетесата Мая Дългъчева. Хореографията и режисурата са на Радост Младенова-Арабаджиева. Сценограф и художник на повече от оригинални костюми е Теодора Джамбазова. Мултимедията е на Сергей Голубев, вокален педагог е Зорница Желязкова, консултант по актьорско майсторство е Деница Янакиева от Държавен куклен театър – Стара Загора, майстор на куклите, които участват е Живко Кънев.

    За третия самостоятелен спектакъл на ДЮСОБ „Маргаритки“ „Машина на времето“ в ателието на Операта и в две помощни ателиета бяха изработени над 130 костюма, някои от които особено интересни – като автентичния костюм на Краля-Слънце Луи ХIV.

    В динамични общо 6 картини зрителите в залата ще се пренесат назад във времето до каменната епоха, от която ще започне пътуването им, ще преминат през Древен Египет, Средновековието, Барока, ще посетят дома на композитора Й.С.Бах и ще стигнат до не чак толкова далечната от нашето време 2035 година.

    В главните роли участват солисти и артист-хористи на Държавна опера – Стара Загора – Иван Кабамитов в ролята на Професора, Нели Нечева в ролята на съпругата на Й. С. Бах, Игнат Желев в ролята на композитора Й. С. Бах, Маргарита Йовчева в ролята на Продавачка на емоции, Пламен Асенов в ролята на Племенен вожд, както и Христо Иванов, Теодор Петков, Иван Иванов, Иван Колев и Илиян Филипов и като Рицари. Неотлъчно до Професора в спектакъла са неговите деца Леа и Джоджо – Елица Минчева/Мелиа Маржо) и Велин Ингилизов/Борислав Георгиев от ДЮСОБ „Маргаритки“.

    „Малките зрители могат да научат от историята в мюзикъла много полезни неща, стига да слушат внимателно, да не шумят много и да искат, разбира се, да научат. Ако правят обратното – не слушат внимателно и шумят, и да не искат да научат много – пак ще им хареса много и ще бъдат увлечени. В спектакъла няма нищо излишно, никъде. Един час чисто забавление, без никаква възможност за отвличане на вниманието. Плюс превъзходния сценарий, красивата мерена реч на поетесата Мая Дългъчева, която и този път „облече“ сюжета в стихове.

    А вярвайте ми, ще видите и от снимките долу, става въпрос за МНОГО деца. За море от деца на сцената. От 3-4 годишни „буболечки“, до пооформени тинейджъри. Толкова много работа! Перфектен синхрон. Пълна отдаденост, без борба за малки и големи роли. Дори носачите на чаши вино на поднос в епохата на Барока бяха изключително достойни и с присъствие на сцената. Какви малки професионалисти! Голям дух, голям талант, голямо сърце… в малко тяло на дете.“

    www.dolap.bg

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини