Роми откриха нова мода в събиране на отпадъци

За нова мода в събирането на отпадъци от бургаските роми, съобщиха от burgasinfo.com.

Откакто боклуците се събират разделно, все по-голям интерес има към хартията и пластмасовите шишета. Съвестни граждани разделят още вкъщи различните отпадъци и ги слагат в различните по цвят контейнери. Малко след тях се появяват роми с колички и вместо да бъркат в старите казани, се насочват право към новите.

Там в торбички са сортирани вестници, рекламни брошури, накъсани на дребно кашони, книги и всякакви хартиени изделия. Мургавите труженици грабват готовата плячка и я товарят на количките. Единственото неудобство са малките отвори на контейнерите, затова те дебнат да намерят препълнени. Някои са се изхитрили и пускат вътре децата си, за да овършеят цялата площ.

Особено внимание се обръща и на специализираните за пластмасови отпадъци казани. Откакто в пунктовете се изкупува пластмаса, ромите товарят огромни бали с тях, като си ги взимат направо от боклука.

Понякога обикалят и около училищата, където ученици хвърлят шишетата си, или в кварталните паркове, където кошчетата са препълнани с „плячка”. Така хем Бургас става по-чист, хем ромите са доволни.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини