Роми живеят в имението на Лев Толстой

Тулските градски и федерални власти са загрижени за появата на незаконни цигански къщи в района на Ясна поляна. Имението на известния руски писател Лев Толстой е обявено за паметник на историята и културата. В ситуацията обаче не са виновни само ромите, пише руското издание „Взгляд“.

При проверка на министерството на природните ресурси и екологията в местното опитно горско стопанство са открити близо 80 незаконни цигански постройки. Те са разположени на около 2,8 ха.

От горското стопанство в Ясна поляна вече са подали иск в съда за премахването на тези сгради. От своя страна съдът не може да даде ход на делото, защото никой от ромските семейства не иска да се яви в съда. Следващото заседание е насрочено за 20 октомври, но никой не дава гаранции, че процесът може да тръгне. Телевизия НТВ разкри, че тези незаконни цигански постройки се намират на територията на горското стопанство от средата на 80-те години на миналия ХХ в.

„На практика виновни са самите чиновници, които не са забелязали как под носа им е изникнало това ромско селище. Как през 80-те години на миналия ХХ в. са се строили тези домове и никой не е видял. Това намирисва на корупция “, коментира за в. „Взгляд“ политологът Фьодор Бирюков.

Правозащитници отбелязват, че полицията и местните чиновници трябва по-решително да се борят с незаконното строителство. Направиш ли един компромис, то той влече друг.

 През март в Тулска област възникна подобен проблем. В селището Плеханово над 300 къщи останаха без газ. Пристигналите на място аварийни екипи установили, че над захранващото трасе са изградени незаконни къщи, които дори се включили незаконно към газопровода. Това принуди властите по бързата процедура да извадят разрешение за премахването на 118 незаконни къщи.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини