Стотици се стекоха на тракийския събор в село Аврен

    Областният управител Илия Илиев бе гост на Националния женски тракийски събор-поклонение и празник на крумовградското село Аврен, в който взеха участие стотици жители на региона и потомци на тракийски бежанци от всички краища на България. „Поздравявам ви, че ревностно защитавате традициите и браните историческата правда. Славно е миналото на тракийци, жилави са техните корени, а делата им са пример за родолюбие, стоицизъм и човешко достойнство. Пожелавам ви здраве, разбирателство и все така да почитате уроците на историята и подвига на предците си“, обърна се Илиев към домакините  и гостите на събора.

    Поклонението в Аврен се организира в чест на зверски избитите от башибозука в околностите на селото 42 жени и деца, бегълци от с. Манастир в съседна Гърция, през 1913 г. Пред паметника, издигнат в тяхна памет, отец Александър отслужи заупокойна молитва, а присъстващите поднесоха венци и цветя. Местните хора и самодейците, които изнесоха богата фолклорна програма бяха поздравени от кметицата на селото Милена Алекова, кмета на община Крумовград Себихан Мехмед, почетният председетел на Националния женски тракийски съюз Петра Мечева, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България и др. Състави от региона показаха пъстротата на родопската песен, танц и носия. Сред гостите бе и началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев, а от името на народния представител Цвета Караянчева бяха поднесени венец и поздравителен адрес, в който тя пожелава на тракийци да са здрави, горди с миналото си и предани на традициите и да тачат самобитното народно изкуство, „дето нито огън го гори, нито ятаган го сеч“. След събора областният управител Илиев направи оглед на пътя за Гърция, изграден с европейски средства. 

    Позволете ми да отправя своите поздравления към всички вас за усърдието, с което защитавате традицииите и браните от забвение историческата правда, каза областният управител на Кърджали Илия Илиев. Славно е миналото тракийци, жилави са техните родови корени, ненакърними са паметтта и съвестта им. Защото няма по-важно от чувството за незабрава, когато става дума за национални светини, за саможертва в името на отечеството, за вяра и независимост, за почит и прослава на българщината. С огън и меч е писано историческото житие на тракийци. Но драматичната им историческа съдба ги е научила не да отмъщават,  а да прощават. Чедата на Тракия са пример за гордост и стоицизъм, за родолюбие и лично достойнство. Този събор е грижа за българското национално самосъзнание. Той е пример за упорството, с което коравият български народ векове е оцелявал и отбранявал своя суверенитет и независимост. Вие в Аврен,  живеете на една ръка разстояние от граничната бразда и най-добре знаете цената на добросъседството.  Пожелавам на вас и вашите деца да сте здрави, единни и сърцати. Да живеете в мир и разбирателство. Да се  борите с нихилизма и забвението на високите нравствени идеали, наследени от предците ни. Да пренесете през времето заветите на дедите си и да градите мостове към едно по-добро и  по-сигурно бъдеще.  

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини